Ρεπορτάζ: Τιτίκα Ανουσάκη
 
Μπορεί μεν οι δανειστές να αντιλαμβάνονται το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, να αναγνωρίζουν τα αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει οι δανειολήπτες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της μεγάλης ύφεσης, της ανατροπής των εισοδημάτων και της ανεργίας, ωστόσο δεν δείχνουν διάθεση να αποδεχτούν τις προτάσεις για πλήρη προστασία της κύριας κατοικίας. 
 
Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που είναι επιφορτισμένο με το θέμα των πλειστηριασμών με επικεφαλής στέλεχος του ΔΝΤ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΕΚΠΟΙΖΩ με κύριο θέμα την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών. 
 
Οι δανειστές όπως αναφέρει στο newpost.gr η γενική διευθύντρια της καταναλωτικής οργάνωσης κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου η οποία βρέθηκε στη συνάντηση μπορεί να αντιλαμβάνονται το μείζον πρόβλημα που θα δημιουργηθεί ωστόσο εμφανίζονται αμετακίνητοι στη θέση τους ότι πρέπει να προστατευθούν μόνο οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή η απελευθέρωση των πλειστηριασμών να γίνει για όλους και για την πρώτη κατοικία και με κριτήρια εισοδηματικά και αντικειμενικών αξιών των ακινήτων να προστατευθούν οι «φτωχοί».
 
Όπως επισημαίνει η κ. Καλαποθαράκου κάτι τέτοιο θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τους δανειολήπτες καθώς οι τράπεζες θα προχωρούν σε αιτήματα για πλειστηριασμούς και όσοι θα εμπίπτουν στα κριτήρια θα πρέπει να καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να γλιτώνουν το σπίτι τους. 
 
Σύμφωνα με την κ. Καλαποθαράκου όταν ρωτήθηκαν οι εκπρόσωποι των δανειστών εάν αντιλαμβάνονται τις συνέπειες της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών αλλά και το ότι το μέτρο αυτό δεν εξυπηρετεί κανένα-εκτός από τους δανειολήπτες, ούτε τις τράπεζες ούτε την αγορά ακινήτων στη χώρα- δεν απάντησαν. 
 
 
Η μόνη διαβεβαίωση που έλαβαν οι εκπρόσωποι της ΕΚΠΟΙΖΩ είναι ότι το θέμα θα παραμείνει ανοιχτό και διαπραγματεύσιμο έως τις 9 Δεκεμβρίου. 
 
Από πλευράς της καταναλωτικής οργάνωσης, η ψηφοφορία της οποίας στο διαδίκτυο κατά των πλειστηριασμών καταμετρά ήδη 120.000 συμμετοχές, επισημάνθηκε και η ανάγκη ύπαρξης μεταβατικού σταδίου προσαρμογής των οφειλών, αλλά και η χάραξη μιας τουλάχιστον 10ετούς στρατηγικής για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προτάσεις που είδαν θετικά οι τεχνοκράτες της τρόικας.