current views are: 1

28 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση16:39

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην πρόταση Στρατούλη για «αναλογικά πρόστιμα»

Μια μικρή πόλη εμφανίστηκε στα μητρώα του ΙΚΑ μόλις ανακοινώθηκαν τα βαριά πρόστιμα στις επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενου

Δημοσίευση 16:39’
αρθρο-newpost

Μια μικρή πόλη εμφανίστηκε στα μητρώα του ΙΚΑ μόλις ανακοινώθηκαν τα βαριά πρόστιμα στις επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενου

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Μια μικρή πόλη εμφανίστηκε στα μητρώα του ΙΚΑ μόλις ανακοινώθηκαν τα βαριά πρόστιμα στις επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους.

«Την επόμενη μέρα γράφτηκαν 64.000 άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα ως εργαζόμενοι και με ασφάλιση», λένε στο newpost οι εκπρόσωποι των συνδικάτων γεγονός που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εργασίας με ανακοίνωσή του.

Αντιδρούν στην πρόταση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη για την «εφαρμογή της «αρχής της αναλογικότητας» στα προβλεπόμενα πρόστιμα, με κριτήριο τον αριθμό των απασχολούμενων εργαζομένων μίας εκάστης επιχείρησης».

«Ολίγον έγκυος δεν υπάρχει, ή έχεις “μαύρο” εργαζόμενο ή όχι», απαντούν.

Κι οι εργατολόγοι που γνωρίζουν την αγορά, διευκρινίζουν πως «ακριβώς αυτές οι επιχειρήσεις είναι “πρωταθλήτριες” στην ανασφάλιστη εργασία, οι μικρομεσαίες».

ΓΣΕΕ –  «Λάθος η πρόταση Στρατούλη»

«Κατ’ άτομο πάει το πρόστιμο. Είναι σε εντελώς λανθασμένη η πρόταση Στρατούλη», λέει στο newpost ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης.. Τα πρόστιμα καλώς είναι υψηλά. Κάποια στιγμή πρέπει να τηρήσουμε τη νομιμότητα. Ολίγον έγκυος δεν υπάρχει: ή έχουμε παραβάτη εργοδότη και ανασφάλιστο εργαζόμενο ή όχι».

Ιδιωτικοί Υπάλληλοι – «Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες»

«Αρχικώς χρειάζεται στελέχωση των υπηρεσιών που έχουν αναλάβει τον έλεγχο. Εκεί βασιλεύει το χάος», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. «Κι εμένα η προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεν μπορείς με τους ίδιους όρους να αντιμετωπίζεις τις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Όμως οι έλεγχοι πρέπει να είναι εντατικοί ώστε να ξέρει κάθε επιχειρηματίας ότι δεν θα “ξεφύγει”».

Εργαζόμενοι στον Τουρισμό: «Το καλοκαίρι πηδούσαμε… στη θάλασσα»

«Αν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο θα μπορει ο καθένας να λέει “είμαι μικρομεσαία επιχείρηση”. Φυσικά βάλλονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βάλλονται όμως και οι εργαζόμενοι» λέει στο newpost o Γιώργος Χότζογλου, γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων.

«Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, υπάρχουν μικρά και μεσαία ξενοδοχεία που πάντως δούλεψαν πολύ καλά έξι μήνες φέτος, αλλά δεν δήλωναν τους εργαζόμενους. Σε μια επίσκεψη που έκανα ως συνδικαλιστής στην Εύβοια, οι εργαζόμενοι πηδούσαν στη θάλασσα. Ας προσδιορίσει ο κ Στρατούλης τί εννοεί “μικρή ή μεσαία επιχείρηση” και να το συζητήσουμε».

Εργατολόγος – «Οι μικρομεσαίοι “πρωταθλητές” της ανασφάλιστης εργασίας»

«Το μεγαλύτερο φαινόμενο μαύρης εργασίας καταγράφεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Εξηγείται γιατί αυτές οι επιχειρήσεις δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από την κρίση. Πρέπει να τιμωρηθούν, αλλά τουλάχιστον το πρόστιμο να μην τους οδηγεί σε αφανισμό», λέει ο δικηγόρος, εργατολόγος Δημήτρης Βερβεσός. «Εκείνο που δεν ξέρει, ο κ. Στρατούλης είναι ότι δεν χρειάζεται να ψηφιστεί νομός, ήδη προβλέπεται. Οι επιθεωρήσεις εργασίας έχουν τη διακριτική ευχέρεια να επιδικάζουν αναλόγως. Όμως αυτό που ο επιθεωρητής λαμβάνει υπ’όψιν είναι αν ο εργοδότης το κάνει κατά συρροή, αν πράγματι δεν έχει τα εισοδήματα, αν όντως η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Ας ψηφίσουμε έναν νόμο που θα επιβάλλει να εφαρμοστούν οι ήδη ισχύοντες και όλα θα πάνε καλά»!


σχετικα αρθρα