Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει εκπληρώσει το προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, που αφορά το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επανέλαβε τις «δεξαμενές» από όπου θα προκύψουν οι 4.000 απολύσεις έως το τέλος του 2013. Ειδικότερα, θα προέλθουν «από την ολοένα αυξανόμενη δεξαμενή των πειθαρχικών, από τις όποιες περικοπές προσωπικού στις αμυντικές βιομηχανίες και από στοχευμένες παρεμβάσεις σε μικρά και μεσαία Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου».

Όσον αφορά στις απολύσεις του 2014, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι κατά ένα μέρος θα προέλθουν από τη διαθεσιμότητα, δηλαδή «από υπαλλήλους που δεν θα επανατοποθετηθούν και από τον περιορισμό σε μέγεθος Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, ως απόρροια αξιολόγησης όλων των ΝΠΙΔ». «Δεν μπορεί να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος ΝΠΙΔ που λειτουργούν με περισσότερο προσωπικό από όσο χρειάζεται», τόνισε ο υπουργός.

Για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο αριθμός.

Αναφερόμενος στη διαδημοτική κινητικότητα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι «θα μετακινηθούν υπάλληλοι από δήμους με πλεονάζον προσωπικό σε δήμους όπου υπάρχουν κενά».

«Συνεργαζόμαστε με τον ΟΟΣΑ σε μία σύνθετη άσκηση, που έχει ως σκοπό τον εντοπισμό διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα απαλλάξουν την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και ιδίως τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία από περιττά διοικητικά βάρη. Η δουλειά του ΟΟΣΑ θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο. Θα την αξιολογήσουμε και θα δούμε ποια από αυτά τα βάρη πρέπει να καταργήσουμε», τόνισε. 

Για το πρωτογενές πλεόνασμα, ανέφερε: «Από τη στιγμή που η Ελλάδα πιστοποιήσει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, μπορεί να ανοίξει συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτή είναι απόφαση του Eurogroup. Είναι σημαντικό ότι αναγνωρίζεται από όλους πως η Ελλάδα πετυχαίνει τον κεντρικό στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος και ότι αυτό νομοτελειακά θα οδηγήσει στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Στην Ελλάδα υπερφορολογούνται τα συνήθη υποζύγια, αυτοί δηλαδή που δεν έχουν τη δυνατότητα να φοροδιαφύγουν. Αυτή είναι η μεγάλη στρέβλωση. Τα φορολογικά έσοδά μας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όμως δεν τα πληρώνουν όλοι, αλλά κάποιοι».