Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Στύλωσαν τα πόδια και ανακοίνωσαν επέκταση των απεργιακών κινητοποιήσεων έως τις 9 Δεκεμβρίου, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, που διαμαρτύρονται για το καθεστώς διαθεσιμότητας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, είχε απευθύνει αυστηρό μήνυμα στους απεργούς του Οργανισμού, υποστηρίζοντας: «Δεν θα αφήσω κανέναν να εκβιάζει το κράτος. Το υπουργείο έχει plan B, που δεν θα αρέσει στους γιατρούς».

Αυτή την ώρα, όπως είπε ο υπουργός στο newpost είναι σε εξέλιξη σύσκεψη για το θέμα και «σε λίγο θα έχουμε νεότερα για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Κατά τον κ. Γεωργιάδη, το μεγάλο δίλημμα είναι ότι αν μείνουν στο Δημόσιο εργαζόμενοι που δεν χρειάζονται, «θα πρέπει να κόψουμε συντάξεις και αυτό είναι ανήθικο», γι’ αυτό και δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει με τους γιατρούς το σχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ, μόλις αυτό παραδοθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης του υπουργείου, αναμένεται να παραδώσει πόρισμα στις 6 Δεκεμβρίου, στο οποίο θα ορίζεται ο ακριβής αριθμός των προς απόλυση γιατρών, καθώς και οι μετακινήσεις άλλων στις νέες συγχωνευμένες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι γιατροί από την πλευρά τους, που ανταπάντησαν ότι έχουν plan C και μάλιστα το έθεσαν σε εφαρμογή με χρονική επέκταση των απεργιών, ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα το υπουργείο δεν είναι διατεθειμένο να κάνει διάλογο.

«Στην συνάντηση που είχαμε με τον υφυπουργό Υγείας, ζητήσαμε να αναβάλλουν 1-2 μήνες την εφαρμογή της διαθεσιμότητας, ώστε να σταματήσουμε την απεργία και να το συζητήσουμε, αλλά ήταν ανυποχώρητος», υποστηρίζει στο newpost ο πρόεδρος του ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ (Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ) Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδος, Σάββας Παρασκευόπουλος.

«Μας κρατάει μυστικό το plan B», συμπληρώνει ο κ. Παρασκευόπουλος, περιμένοντας τα αποτελέσματα της υπουργικής σύσκεψης, «αλλά τι περισσότερο μπορεί να μας κάνει, από την απόλυση; Θα μας κρεμάσει στο Σύνταγμα; Μας λέει ο κ. Γεωργιάδης ότι δεν χρειάζονται στον Οργανισμό οι χειρουργικές ιδιότητες. Δηλαδή εγώ επί 21 χρόνια, δεν χρειαζόμουν και έτρωγα τζάμπα το ψωμί μου».

Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν δηλώσει την λύπη τους για την ταλαιπωρία που υφίσταται ο κόσμος από την απεργία τους, «αλλά εμείς δεν παλεύουμε μόνο για την θέση μας, παλεύουμε για τη διασφάλιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θέμα που αφορά όλο τον κόσμο. Δεν είναι κλαδικό το θέμα».