«Ο διάλογος μεταξύ των πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων και του υπουργείου είναι απολύτως απαραίτητος» τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (EUA), Helena Nazare, αναφερόμενη στα «σοβαρά» προβλήματα που έχουν δημιουργεί στα ελληνικά πανεπιστήμια, λόγω της οικονομικής κρίσης, της διαθεσιμότητας και των μέτρων λιτότητας.

Σε επιστολή που έστειλε η κ. Nazare στον υπουργό Παιδείας και στο ευρωκοινοβούλιο επισημαίνει ότι «για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η παιδεία είναι επένδυση και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δαπάνη».

Η πρόεδρος και μέλη της διοίκησης της EUA (European Universities Association), που εκπροσωπεί 85 ευρωπαϊκά δημόσια και αναγνωρισμένα ιδιωτικά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, παραβρέθηκαν σήμερα σε εκδήλωση με θέμα «Η κρίση πλήττει τα ελληνικά πανεπιστήμια: Απειλές και ευκαιρίες», παρουσία πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων και ακαδημαϊκών, όπου συζητήθηκαν οι επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στη λειτουργία των ιδρυμάτων.

Ο προεδρεύων των πρυτάνεων των ιταλικών πανεπιστημίων και μέλος της διοίκησης της EUA, Stefano Paleari ανέφερε ότι «λόγω της κρίσης, έχει μειωθεί η χρηματοδότηση των ιταλικών πανεπιστημίων κατά 15-20%».

Ο πρύτανης του ΑΠΘ και προεδρεύων της συνόδου των πρυτάνεων Ι. Μυλόπουλος είπε ότι για τα ελληνικά πανεπιστήμια από το 2010 οι περικοπές είναι της τάξης του 60% και επιπλέον 15% τον επόμενο χρόνο. Ανέφερε ότι από το 2010 «με το νόμο Διαμαντοπούλου» επιχειρήθηκε, ανεπιτυχώς λόγω των αντιδράσεων, να πληγεί ο «δημόσιος, ακαδημαϊκός και δημοκρατικός χαρακτήρας» του ελληνικού πανεπιστημίου, ενώ με την υποχρηματοδότηση και τώρα με την «οριζόντια», «άδικη» και «τυφλή» διαθεσιμότητα επιδιώκεται η απαξίωσή του.

Υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ως παράδειγμα, ότι «οι τρεις μάνατζερ των Επιτροπών Ερευνών (που τρέχουν ευρωπαϊκά προγράμματα και συμβάσεις) των τριών μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ), είναι αυτή τη στιγμή σε διαθεσιμότητα», όταν «μόνο η Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ αποφέρει έσοδα 60 εκ. ευρώ το χρόνο στο ίδρυμα και δίνει δουλειά σε 3000 ερευνητές, τη στιγμή που η κρατική επιχορήγηση είναι 20 εκ. ευρώ». «Για κάθε 1 ευρώ κρατικής χρηματοδότησης υπολογίζεται ότι εμμέσως φέρνει 5 ευρώ στο κράτος και δίνει δουλειά σε επιστήμονες σε περίοδο κρίσης και ανεργίας» τόνισε ο κ. Μυλόπουλος.

Πρόσθεσε, ότι η κεντρική επιδίωξη της συνόδου των πρυτάνεων είναι η ακύρωση της ΚΥΑ για τη διαθεσιμότητα, μέσω της εκδίκασης της προσφυγής στο Σ.τ.Ε στις 14 Ιανουαρίου (απορρίφθηκαν μόνο τα ασφαλιστικά μέτρα), αλλά στο μεταξύ διάστημα «δεν έχουμε την πολυτέλεια να αρνηθούμε το διάλογο με το υπουργείο».

Τόσο ο κ. Μυλόπουλος, όσο και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Πελεγρίνης και ο καθηγητής και πρώην υφυπουργός Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου έθεσαν ωστόσο θέμα «εγγυήσεων» και «αξιοπιστίας» των προτάσεων του υπουργείου. Στην προσπάθεια «διεθνοποίησης των προβλημάτων των ελληνικών πανεπιστημίων», μέσω επαφών με ευρωπαϊκά ιδρύματα και θεσμούς αναφέρθηκε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρις Τσάρτας.

Ο διευθυντής του τομέα Διοικητικής Αυτονομίας και Πόρων της EUA, Thomas Estermann ανέφερε ότι οι πηγές χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων είναι κατά μέσο όρο, 75% από κρατικές επιχορηγήσεις, 9% από δίδακτρα, 6% από συμβάσεις με επιχειρήσεις, 4% από ευρωπαϊκά προγράμματα και τα διαρθρωτικά ταμεία, 4% από αξιοποίηση περιουσίας και υπηρεσίες, αλλά τα ποσοστά διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα. Π.χ. στη Βρετανία τα έσοδα από τα δίδακτρα είναι 20%, ενώ η Νορβηγία δεν έχει δίδακτρα και καλύπτει αυτό το ποσό από άλλους πόρους.