Δωρεάν ρεύμα για τους καταναλωτές που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο κατά τις περιόδους αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης ζητεί ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης με σχετική επιστολή προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. 

Πρακτικά με το μέτρο αυτό επιδιώκεται να ενθαρρυνθούν τα νοικοκυριά με οικονομικά κίνητρα προκειμένου να χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης αντί για τζάκια, ώστε να περιοριστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Με την επιστολή, που εστάλη προς τη ΡΑΕ, το υπουργείο ζητά συγκεκριμένα «να προβλέπεται μηδενική χρέωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών που προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα με Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ), για το διπλάσιο αριθμό των ημερών που θα παρουσιαστούν υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από τα 150 mg/m3».Για παράδειγμα αν εμφανιστούν 3 ημέρες με υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από 150 μg/m3, τότε για 6 ημέρες να υπάρξει μηδενική χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές με Κ.Ο.Τ.

Η μηδενική χρέωση αφορά το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, δεν περιλαμβάνει δηλαδή τις χρεώσεις για τα δίκτυα κλπ. που θα εισπράττονται κανονικά. «Η υλοποίηση του μέτρου απαιτεί ειδική ρύθμιση, η οποία πρακτικά θα υιοθετεί διαφορετική έκπτωση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο σε ακραίες περιπτώσεις αιωρούμενων σωματιδίων. Η ειδική αυτή ρύθμιση θα περιλαμβάνει και αναπροσαρμογή των ορίων κατανάλωσης των δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.), κατά την ποσότητα που επιτρέπεται να καταναλώσει δωρεάν, λόγω υπερβάσεων των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από 150 μg/m3», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Μανιάτης.

Ζητά επίσης τη γνωμοδότηση της Αρχής επί τηςε πρότασης προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή.

«Παρότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία του ποσοστού των δικαιούχων του Κ.Ο.Τ. που έχουν εγκατεστημένα συστήματα θέρμανσης με καύση ξύλου, εκτιμούμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό των εκπεμπόμενων αιωρούμενων σωματιδίων, αλλά επίσης θα αποτελέσει ένα σαφές μήνυμα προς τους πολίτες για στροφή σε λιγότερο ρυπογόνα συστήματα (π.χ. ηλεκτρικό, φυσικό αέριο κ.λπ.)», προσθέτει ο υπουργός.