Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη. 

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, ο κ. Αρβανιτόπουλος ζήτησε από τον κ. Πελεγρίνη, μετά τη χθεσινή απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων να συνεχίσουν την απεργία και το χάος που δημιουργήθηκε από την ψηφοφορία δια βοής, αλλά και τις καταγγελίες για παρεμπόδιση εργασίας, να κάνει ο πρύτανης δημόσια δήλωση. «Σήμερα διοικητικοί υπάλληλοι που προσήλθαν να εργαστούν, προπηλακίστηκαν και παρεμποδίστηκαν στην άσκηση των καθηκόντων τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Παιδείας ζήτησε από τον πρύτανη του Καποδιστριακού να καλέσει τους διοικητικούς να προσέλθουν στην εργασία τους και να ανοίξει το Πανεπιστήμιο.

Κατά την επικοινωνία, υπογράμμισε επίσης την ευθύνη του Πρύτανη για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Ιδρύματος, κάτι, που όπως σημείωσε, έχουν πράξει από τον Οκτώβριο στα άλλα επτά Ιδρύματα, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας, οι συνάδελφοι του, Πρυτάνεις, των υπολοίπων Πανεπιστημίων.

Διχασμένοι οι διοικητικοί στο Καποδιστριακό

Σε δύο μέτωπα έχουν «σπάσει» οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς είναι διχασμένοι σχετικά με το ζήτημα της συνεχιζόμενης εδώ και περίπου τρεις μήνες απεργίας τους, ενάντια στη διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συλλόγου των υπαλλήλων Δημήτρη Σακάτο, σήμερα το πρωί προσήλθαν στις θέσεις τους για να εργαστούν περίπου το 50% των υπαλλήλων. «Αποδεικνύεται ότι μεγάλη μερίδα των υπαλλήλων επιθυμεί τον διάλογο» ανέφερε ο κ. Σακάτος.

Από την πλευρά της η απεργιακή επιτροπή των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών δηλώνει πως «η απεργία συνεχίζεται κανονικά», καταγγέλλοντας την πλειοψηφία του ΔΣ του συλλόγου για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

«Λόγω της διασποράς των διοικητικών υπηρεσιών του πανεπιστημίου δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα. Υπάρχει, όμως, η απόφαση της γενικής συνέλευσης για απεργία, η οποία επιπλέον περιφρουρείται», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μπάσιος, μέλος της απεργιακής επιτροπής, διαψεύδοντας προηγούμενο ισχυρισμό του γενικού γραμματέα του συλλόγου Δημήτρη Σακάτου, ότι έχει προσέλθει στην εργασία του περίπου το 50% των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ.

Ο κ. Σακάτος κάλεσε τους διοικητικούς υπαλλήλους σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 11 το πρωί της Δευτέρας, προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση του υπουργού Παιδείας για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ.

Θετικό κλίμα στη συνάντηση Αρβανιτόπουλου με τους διοικητικούς του ΕΜΠ

Αργά το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου παρουσία του πρύτανη του Σίμου Σιμόπουλου. 

Η συζήτηση διήρκεσε τρεις ώρες και όπως είπαν εκπρόσωποι των υπαλλήλων του Ιδρύματος, «ο διάλογος είχε καλύτερες βάσεις από την προηγούμενη φορά στην κατεύθυνση του να αναζητηθούν λύσεις ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας». 

Θετικό χαρακτήρισαν το κλίμα στη συνάντηση που έγινε και πηγές του υπουργείου Παιδείας.

Πάντως, στο Μετσόβιο ήδη τέσσερις σχολές (Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Πολιτικοί Μηχανικοί και Ναυπηγοί) έχουν ανοίξει και τα μαθήματά τους γίνονται κανονικά.