current views are: 1

29 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση18:39

«Εμπόλεμη» ζώνη η Παιδεία – Παραμένει το αδιέξοδο στο Καποδιστριακό

Την ώρα που το εξάμηνο κινδυνεύει να χαθεί στα Πανεπιστήμια, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έθεσε τελεσίγραφο στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη για το άνοιγμα του Ιδρύματος, με την αντιπαράθεση να παίρνει πολιτική χροιά.

Δημοσίευση 18:39’
αρθρο-newpost

Την ώρα που το εξάμηνο κινδυνεύει να χαθεί στα Πανεπιστήμια, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έθεσε τελεσίγραφο στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη για το άνοιγμα του Ιδρύματος, με την αντιπαράθεση να παίρνει πολιτική χροιά.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Την ώρα που το εξάμηνο κινδυνεύει να χαθεί στα Πανεπιστήμια, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έθεσε τελεσίγραφο στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη για το άνοιγμα του Ιδρύματος, με την αντιπαράθεση να παίρνει πολιτική χροιά.

«Στη χθεσινή Γενική Συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μια μικρή μειοψηφία επέβαλε το χάος και τις αποφάσεις δια βοής. Σήμερα διοικητικοί υπάλληλοι που προσήλθαν να εργαστούν, Προπηλακίστηκαν και παρεμποδίστηκαν στην άσκηση των καθηκόντων τους» ανέφερε ο υπουργός σε ανακοίνωσή του. «Επικοινώνησα με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Πελεγρίνη και του ζήτησα:

1ον να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου της 25ης Νοεμβρίου για επαναλειτουργία του ΕΚΠΑ και
2ον να προβεί πάραυτα σε δημόσια δήλωση και στις ενέργειες εκείνες που θα διασφαλίζουν το άμεσα άνοιγμα του Πανεπιστημίου και το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία που παρεμποδίστηκε. Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου πρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά του, όπως ο νόμος ορίζει, ώστε να μην θιγούν περαιτέρω το κύρος και οι λειτουργίες του Ιδρύματος» τόνισε.

Διχασμός στους διοικητικούς

Στο πεδίο των διοικητικών υπαλλήλων σε δύο μέτωπα έχουν «σπάσει» στο ΕΚΠΑ, καθώς είναι διχασμένοι σχετικά με το ζήτημα της συνεχιζόμενης εδώ και περίπου τρεις μήνες απεργίας τους, ενάντια στη διαθεσιμότητα.

Αργά το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου παρουσία του πρύτανη του Σίμου Σιμόπουλου, με πηγές του υπουργείου Παιδείας, να κάνουν λόγο για θετικό κλίμα.

Η συζήτηση διήρκεσε τρεις ώρες και όπως είπαν εκπρόσωποι των υπαλλήλων του Ιδρύματος, «ο διάλογος είχε καλύτερες βάσεις από την προηγούμενη φορά στην κατεύθυνση του να αναζητηθούν λύσεις ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας». 

Παραίτηση του υπουργού ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΠ Οικονομικού του ΕΚΠΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του ζήτησε την παραίτηση του κ. Αρβανιτόπουλου και την απόσυρση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα.

Παράλληλα, σκληρή ανακοίνωση κατά του υπουργού Παιδείας εξέδωσε η ΠΑΣΠ του Οικονομικού Τμήματος του ΕΚΠΑ (που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) ζητώντας, επίσης, την παραίτησή του.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ζητάμε, χωρίς περιττά λόγια, την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Εδώ και αρκετές εβδομάδες ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει επιλέξει να συμπεριφέρεται σαν συνδικαλιστής παλαιάς κοπής, και να χρησιμοποιεί τον εφιάλτη του κάθε εργαζομένου ως όπλο, σε μία άνανδρη διαπραγμάτευση που κρατά ομήρους χιλιάδες φοιτητές, τις οικογένειες τους, καθώς και το ίδιο το Πανεπιστήμιο. Το χρονικό είναι γνωστό σε όλους. Συνειδητά, ο Υπουργός και ορισμένοι που θέλουν να χαρακτηρίζονται μεταρρυθμιστές, ταυτίζουν την λέξη μεταρρύθμιση με την απόλυση, και καταλήγουν χειρότεροι των ανεύθυνων λαϊκιστών της αναχρονιστικής αριστεράς.

Αναγνωρίζουμε δε πως, με μεγάλες προσπάθειες, ο πάλαι ποτέ κραταιός κομματισμός επιδιώκει να διχάσει τους διοικητικούς υπαλλήλους, μέσω κοινοβουλευτικών (είτε όχι) πολιτικών δυνάμεων. Δεν παύει όμως, η κύρια ευθύνη να βαραίνει τον Υπουργό Παιδείας, που ποτέ δεν έβαλε σε προτεραιότητα τους φοιτητές και την Ακαδημαϊκή κοινότητα, παρά μόνο τις εξ’ άνωθεν απαιτήσεις.

Προτείναμε προ εβδομάδων, να αρθεί το μέτρο της διαθεσιμότητας (που μεταξύ άλλων θα αποφέρει απολύσεις), και να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια. Τότε θα μπορούσε ομαλώς να εκκινήσει εκ νέου ο διάλογος με καθολική συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων ομάδων, για την ομαλότερη λειτουργία ΟΛΩΝ των υπηρεσιών των ΑΕΙ – ΤΕΙ.

Αντί αυτού, οι ιθύνοντες του υπουργείου θέλησαν να μπουν σε διάλογο με τις αρμόδιες Πρυτανικές αρχές για πρώτη φορά σε τηλεοπτικό πάνελ, καθώς τα ιδρύματα παρέμεναν κλειστά επί έντεκα εβδομάδες. Σαν να μην έφτανε αυτό, την ώρα που οι διοικητικοί υπάλληλοι των Ιδρυμάτων αγωνιούν για το μέλλον τους, καθώς χιλιάδες φοιτητές αναμένουν εξελίξεις για το τι μέλλει γενέσθαι (σχετικά την εγγραφή τους, με το εξάμηνο τους), ο Υπουργός επέλεξε να αντικαταστήσει τα δύο μέλη του Τριμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου, από δύο υπαλλήλους του υπουργείου παιδείας, και όχι από αναπληρωματικά μέλη όπως έννομα ορίζεται, προτού σταλούν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης στο «ΑΣΕΠ» για να ξεκινήσει η διαθεσιμότητα. Το αποτέλεσμα αναμενόμενο, αφού παραποιήθηκαν στοιχεία και δεν τηρήθηκαν καν, οι νόμιμες διαδικασίες. Θέλετε μικρότερο κράτος, ή μήπως πλήρως ελεγχόμενο;

Αποτέλεσμα, η εκ νέου απόφαση των διοικητικών για τρεις νέες εικοσιτετράωρες απεργίες έως την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου. Επιμένετε κ. Υπουργέ να υποστηρίζετε πως το εξάμηνο δεν χάνεται; Διαπλοκή, κομματικό «πόκερ» και αδιαφάνεια.
Γιατί όλα αυτά στις πλάτες χιλιάδων οικογενειών;

Από την πλευρά της, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (που πρόσκειται στη ΝΔ) τόνισε ότι «μειοψηφίες κρατούν όμηρους χιλιάδες φοιτητές».

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Το γεγονός ότι το ομόφωνο αποτέλεσμα της συνέλευσης του συλλόγου εργαζομένων του ΕΚΠΑ για συνέχιση των κινητοποιήσεων προέκυψε από ψηφοφορία δια βοής, δείχνει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί όλους αυτούς τους μήνες στα δύο ιδρύματα που παραμένουν κλειστά. Συγκεκριμένα, μειοψηφία αποτελούμενη από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και εξωπανεπιστημιακούς, καλλιεργούσαν κλίμα τρομοκρατίας σε όλη τη διάρκεια της συνέλευσης, φτάνοντας στο σημείο να προπηλακίσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των διοικητικών υπαλλήλων που ζητούσε να στηθεί κάλπη για να προστατευθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας. Τέτοιες συμπεριφορές δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα της ελεύθερης έκφρασης των πλειοψηφιών που πρεσβεύουν τα Πανεπιστήμια.
 
Από την πρώτη στιγμή, ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχουμε καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε διάλογο ώστε να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ τους. Αφού πραγματοποιήθηκε διάλογος έστω και τώρα και μάλιστα σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών η έκβασή του ήταν θετική, δεν συντρέχει κανένας λόγος το ΕΚΠΑ να παραμένει κλειστό. Ωστόσο, η στασιμότητα παραμένει.
 
Η ευθύνη για την κατάσταση βαραίνει στο ακέραιο αυτούς τους λίγους, που ασκώντας βία προσπαθούν να επιβάλλουν την άποψή τους στους πολλούς. Ζητούμε λοιπόν από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, να αγνοήσει τις άναρχες κραυγές όσων κρατούν δέσμιο το Πανεπιστήμιο και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανοίξουν οι σχολές και να συνεχιστεί ο διάλογος.