Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στον τομέα της δημόσιας υγείας με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και τον Ιατρικό Σύλλογο να δηλώνουν έτοιμοι για μάχη μέχρι εσχάτων και την ίδια ώρα τον υπουργό Υγείας να είναι ανυποχώρητος αλλά και… ετοιμοπόλεμος, όταν ακόμα και το ΠΑΣΟΚ ζητά ξαφνικά να μην γίνουν οι απολύσεις.

Σε κάθε περίπτωση την ερχόμενη εβδομάδα θα κριθούν πολλά για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ αφού οι εξελίξεις είναι προ των πυλών με τον Άδωνι Γεωργιάδη να έχει ένα καλά καταρτισμένο σχέδιο.

Ωστόσο, ενισχύονται οι αντιδράσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού κλάδου εναντίον των αλλαγών που προωθούνται στον ΕΟΠΥΥ, αλλαγών που, όπως επισημαίνουν, οδηγούν σε απολύσεις προσωπικού και διάλυση της δημόσιας υγείας.

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ)- ΕΟΠΥΥ, επιτίθεται στον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα, με αφορμή τη δήλωσή του σχετικά με τη διακοπή των συμβάσεων 600- 1.000 γιατρών του Οργανισμού, οι οποίοι διατηρούν σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά, ενώ απεργούν λειτουργούν ταυτόχρονα τα ιδιωτικά τους ιατρεία με ασφαλισμένους του Οργανισμού.

«Αντί για συγκεκριμένες σοβαρές απαντήσεις στα απεργιακά αιτήματα της ΠΟΣΕΥΠ– ΕΟΠΥΥ, ο υφυπουργός κ. Μπέζας με ύφος χιλίων καρδιναλίων από το περιστύλιο της Βουλής, εκτόξευσε απειλές για διακοπή συμβάσεων, σε μία προσπάθεια να διασπάσει και να κάμψει το απεργιακό μέτωπο».

Η ΠΟΣΕΥΠ- ΕΟΠΥΥ ζητά από τον υφυπουργό να εξηγήσει «γιατί τα πανάκριβα μηχανήματα στις δημόσιες μονάδες των πολυιατρείων είναι κλειστά, με αποτέλεσμα ασφαλιστικά κεφάλαια καθημερινά να μετακινούνται στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα και ο ασφαλισμένος να πληρώνει από την τσέπη του» και καταλήγει ότι «με απερίγραπτο θράσος, μιλάει για μεταρρύθμιση όταν γνωρίζουμε όλοι, ότι είναι η ερμηνευτική λέξη της πλήρους διάλυσης των δημόσιων δομών στο χώρο της υγείας».

Επίσης, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος(ΠΙΣ) καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να σταματήσει ενέργειες και συμπεριφορές οι οποίες προσβάλλουν τον ιατρικό κόσμο, υποδαυλίζουν και καλλιεργούν κλίμα έντασης και διχαστικών πρακτικών, σε μια περίοδο που η περίθαλψη του ελληνικού λαού χρειάζεται σοβαρή αντιμετώπιση και ενδυνάμωση, αντί της αποδυνάμωσης δομών και λειτουργιών».

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ο ΠΙΣ ότι μετά από τις επισκέψεις και διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, «έχει διαπιστώσει πόσο δικαιολογημένη είναι η αγανάκτηση και οργή των ιατρών και των ασφαλισμένων, για τις δύσκολες μέρες που θα ακολουθήσουν για την περίθαλψη των πολιτών», εκφράζοντας την ελπίδα ότι η «ομοθυμία, η συστράτευση και ο αγώνας για αξιοπρεπή περίθαλψη κάθε πολίτη, θα οδηγήσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε ωριμότερες σκέψεις και συμπεριφορές, προκειμένου να σταματήσει η αναστάτωση στον χώρο της υγείας και της περίθαλψης».

Το ΠΑΣΟΚ «κατά» Γεωργιάδη

Παρά τη στήριξη που έχει αποδείξει ότι δείχνει το ΠΑΣΟΚ στον υπουργό Υγείας με την προσωπική μάλιστα εκτίμηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο πρόσωπο του κ. Γεωργιάδη να έχει εκφραστεί και δημόσια, το Κίνημα σε χθεσινή του ανακοίνωση μάλλον επιχειρεί να… τραβήξει το αυτί του υπουργού.

Σε μια προσπάθεια να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ ίσως ένα ρόλο εξισορροπητή στην σφοδρή σύγκρουση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ με τον κ. Γεωργιάδη, το κόμμα εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις, αλλά διάλογος.

Άγονη μάλιστα χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ τη σύγκρουση στον χώρο της Υγείας και καλεί τον υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη να καταθέσει άμεσα τη μελέτη και τις προτάσεις του για όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να αρχίσει ένας σοβαρός διάλογος, αλλά και τους γιατρούς να πάρουν μέρος σε αυτόν. Επισημαίνει μάλιστα ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει με τα νοσοκομεία ανοιχτά.

«Ο υπουργός οφείλει τώρα να παρουσιάσει τη μελέτη και τις συνολικές προτάσεις του για το σύνολο των αλλαγών και τις ειδικότητες που χρειάζονται και να σταματήσει κάθε αναφορά σε απολύσεις ιατρών και προσωπικού. Έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να συζητηθεί νηφάλια και παραγωγικά η υλοποίηση της μεταρρύθμισης» τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

Γεωργιάδης: Αν συνεχίσουν τις απεργίες θα αναλάβουν την ευθύνη

«Αν συνεχίσουν τις απεργίες θα αναλάβουν την ευθύνη» απέναντι στους ασφαλισμένους, διεμήνυσε  σήμερα ο κ. Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει με τους απεργούς εφόσον πιστεύουν πως είναι «πάνω από τους υπόλοιπους πολίτες».

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης θα ξεκινήσει στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά μονάχα εφόσον οι γιατροί έχουν διακόψει την απεργία τους. Κατήγγειλε δε την απόφαση των ιατρών να κηρύξουν πολυήμερες απεργίες πριν δουν το πόρισμα αξιολόγησης του ΕΟΠΥΥ.
 
Παράλληλα, σε διάψευση του «λουκέτου» των πολυϊατρείων και των εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ - ακόμη και του Οργανισμού συνολικά- που όπως ανέφεραν δημοσιεύματα, προωθεί το υπουργείο Υγείας, ως έσχατη αντίδραση στις κινητοποιήσεις των γιατρών, προχώρησε η διοίκηση του οργανισμού.

Ο προϋπολογισμός του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού περίθαλψης της χώρας, με 10 εκατ. ασφαλισμένους, βρίσκεται, υπό πλήρη έλεγχο και οι πληρωμές, προς τους παρόχους γίνονται πλέον τακτικότερα, αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι οι γιατροί, τα φαρμακεία και οι εξετάσεις είναι διασφαλισμένες.

«Ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση τους. Τα σημερινά προβλήματα θα αντιμετωπιστούν με την βοήθεια και την υπεύθυνη στάση όλων των εμπλεκόμενων φορέων» καταλήγει η ανακοίνωση του Οργανισμού.