Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των Ελλήνων καταναλωτών για αγορά και κατανάλωση βιολογικών προϊόντων. Παρά την αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών της χώρας μας, η συγκεκριμένη αγορά, παρόλο που εξακολουθεί να είναι πιο ακριβή, συνεχίζει να… αναπτύσσεται, έστω και με βραδύτερο ρυθμό και παρά το ότι δεν «τρέχει» κανένα πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής παραγωγής.

Σημαντική ώθηση στην αγορά βιολογικών προϊόντων στην χώρα μας έδωσε η τοποθέτησή τους –συσκευασμένα και φρέσκα προϊόντα– στα ράφια των σούπερ μάρκετ, από όπου προέρχεται ως και το 60% του ετήσιου συνολικού τζίρου της αγοράς, που φέτος υπολογίζεται στα 120 εκατ. ευρώ, όπως και πέρυσι, τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής του Δικτύου Πράξη, Πολυμάχη Συμεωνίδου.

Ο υπεύθυνος αγορών του ομίλου Μασούτη, Περικλής Λαζίδης, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι την περίοδο από το 2007 μέχρι και σήμερα η ανάπτυξη της αγοράς βιολογικών προϊόντων εντός των καταστημάτων ανήλθε σε 54%, με την αξία να υπολογίζεται συνολικά στα 4,2 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κλείσιμο της ψαλίδας στις τιμές των βιολογικών έναντι των συμβατικών και σήμερα οι διαφορές τους κυμαίνονται από 30% έως και 50%. Η συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ αριθμεί περί τους 4.000 κωδικούς βιολογικών προϊόντων –φρέσκα και συσκευασμένα– και ενέταξε τα βιολογικά προϊόντα στα καταστήματά της το 2006.

Ενόψει της εκδήλωσης που διοργανώνεται στο πλαίσιο της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Βιολογικών Προϊόντων «Biologica», η κ. Συμεωνίδου επανέλαβε ότι στη βιολογική γεωργία σήμερα υπάρχει έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης και ενημέρωσης, αδυναμία οργάνωσης των παραγωγών, απουσία συστήματος ελέγχου και ανακόλουθη προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση, που ολοένα αυξάνει.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το 2009 ανέρχονταν σε 3,2 εκατ. στρέμματα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις βιολογικών στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων και των βοσκοτόπων και των καλλιεργειών σε μεταβατικό στάδιο και στον κλάδο δραστηριοποιούνται περίπου 25.000 επιχειρηματίες. Κύριες κατευθύνσεις για την αγορά βιολογικών προϊόντων παραμένουν, σύμφωνα με την κ. Συμεωνίδου, οι εξής: σταθερή ποιότητα και κόστος, σεβασμός στον καταναλωτή, συνέπεια σε εμπορικές δραστηριότητες, παραγωγή προϊόντων αναλογικά με τη ζήτηση, λειτουργία ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών και αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης.

Στην αποψινή εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος μεταξύ άλλων θα αναφερθεί στα χαρακτηριστικά του κλάδου των βιολογικών προϊόντων.