Στα άκρα οδηγείται η κόντρα για τα ΑΕΙ, καθώς ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αποφάσισε να παραπέμψει τον πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πειθαρχικό συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος, με την απάντηση του Θεοδόση Πελεγρίνη να είναι σε υψηλούς τόνους. Όλα αυτά τη στιγμή που οι διοικητικοί υπάλληλοι τόσο του ΕΚΠΑ, όσο και του ΕΜΠ αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο να είναι πιο μεγάλος από ποτέ.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, «ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνης σε αντίθεση με τους άλλους  7 Πρυτάνεις  των Πανεπιστημίων που επηρεάζονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας,  κρατά το Ίδρυμα κλειστό με την απραξία του και την αδυναμία του να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συγκλήτου». 

«Γι' αυτό», τονίζει, «παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος, γιατί οι πράξεις και οι παραλείψεις του έθιξαν τη λειτουργία και το κύρος του Πανεπιστημίου».

«Διάλογος με τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ υπάρχει υπό μια προϋπόθεση: Αύριο το πρωί να είναι στις θέσεις εργασίας τους. Με τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστήμιων που τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά, ο διάλογος συνεχίζεται. Στο ΕΚΠΑ, ο χρόνος επαρκεί για να μη χαθεί το εξάμηνο, χωρίς καμία έκπτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία, ακόμα και αν χρειαστεί να γίνουν μαθήματα και το καλοκαίρι», προσθέτει ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Τι απαντά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης απαντώντας στην απόφαση του υπουργού Παιδείας, αναφέρει «όπως ενημερώθηκα από δημοσιογραφικές πληροφορίες, το περιεχόμενο των οποίων αδυνατώ να πιστέψω, ο κ. Υπουργός Παιδείας προέβη σε πειθαρχική δίωξή μου». 

Συνεχίζοντας, ο κ. Πελεγρίνης επισημαίνει: 

«Ευχαριστώ πολύ τον συνάδελφο, καθηγητή και Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο για την υψηλή τιμή που μου έκανε να παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο εν ενεργεία εκλεγμένο Πρύτανη για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους. Άλλωστε την παραπομπή μου αυτή απεργάζονται καιρό τώρα κύκλοι που επιδιώκουν τη διάλυση του Εθνικού και Καποδιστριακού

Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφήνω στην πανεπιστημιακή κοινότητα να αποφασίσει για την τύχη του Πρύτανή της».

Συνεχίζονται οι απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων

Χαμένο πρέπει να θεωρούν πλέον οι φοιτητές το εξάμηνο, ύστερα και από την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου να προχωρήσουν σε νέες 48ωρες απεργίες. Ο υπουργός Παιδείας τις προηγούμενες ημέρες είχε καταστήσει σαφές πως καταληκτική ημέρα για να σωθεί το εξάμηνο ήταν η 1η Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, το διοικητικό προσωπικό του Πολυτεχνείου αποφάσισε 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ οι υπάλληλοι του Καποδιστριακού αποφάσισαν 48ωρη απεργία για την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Στο Μετσόβιουπέρ της απεργίας ψήφισαν 168 υπάλληλοι που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση, ενώ 128 συνάδελφοί τους τάχθηκαν υπέρ της λήξης της απεργίας και της συνέχισης του διαλόγου με τον υπουργό Παιδείας στη βάση των προτάσεών του. Την Τετάρτη θα συνεδριάσουν εκ νέου για να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρύτανης, Σίμος Σιμόπουλος, θα καλέσει σε συνάντηση τους Κοσμήτορες των Σχολών του Ιδρύματος για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι στο Πολυτεχνείο πέντε από τις εννέα σχολές τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξετάστηκε η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Αρβανιτόπουλος σε συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους του ιδρύματος. Σύμφωνα με υπαλλήλους που συμμετείχαν στη συνάντηση, ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι δεν θα απολυθεί κανένας υπάλληλος, ότι θα γυρίσουν όλοι στην εργασία τους με το 75% του μισθού τους όσοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και ότι το υπόλοιπο 25% θα εξασφαλιστεί από πόρους του ιδρύματος. Ωστόσο, οι υπάλληλοι τάχθηκαν στη γενική τους συνέλευση υπέρ της απεργίας με το σκεπτικό ότι οι προτάσεις δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογες εγγυήσεις.

Όπως δήλωσε μέλος της Ομοσπονδίας των διοικητικών υπαλλήλων, οι υπάλληλοι του ΕΚΠΑ ζητούν από τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο αναστολή της κοινής υπουργικής απόφασης περί διαθεσιμότητας, άρση των πειθαρχικών διώξεων, κατάργηση των καταστάσεων διαθεσιμοτήτων αλλά και πολιτική απόφαση του υπουργού Παιδείας, με την οποία θα εξασφαλίζεται ότι δεν θα χαθεί καμία θέση.

«Ζητάμε διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις. Καλούμε τον υπουργό σε διάλογο για το καλό του πανεπιστημίου» τόνισε ο Ζαχαρίας Τριγάζης. Οι απεργοί επισημαίνουν ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει πάνω στο δικό τους πλαίσιο αρχών.

Σημειώνεται ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ την Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση. Αύριο θα έχουν συνάντηση με τον πρύτανη του Ιδρύματος Θεοδόση Πελεγρίνη, ενώ θα επιδιώξουν να συναντηθούν και με τον κ. Αρβανιτόπουλο.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, στους διοικητικούς υπαλλήλους προτάθηκε επίσης να ξαναστείλουν τα στοιχεία τους προκειμένου να ελεγχθεί εκ νέου η μοριοδότησή τους. 

Στον χορό των κινητοποιησέων παραμένει και το πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς οι υπάλληλοι προχωρούν σε 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη. Να σημειωθεί ότι τα μαθήματα στο ίδρυμα γίνονται κανονικά, ωστόσο έχουν «παγώσει» όλες οι διοικητικές του λειτουργίες.

Τέλος, οι υπάλληλοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με τρίωρες στάσεις εργασίας (10 το πρωί με 1 το μεσημέρι) έως και την Παρασκευή.