Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Όταν τον περασμένο Μάρτιο δύο φοιτητές είχαν χάσει τη ζωή τους από χρήση μαγκαλιού στο εσωτερικού του σπιτιού τους και άλλοι τρεις χαροπάλευαν στην εντατική, ο επιστημονικός κόσμος είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, για να μην θρηνήσουμε κι άλλα θύματα.

«Πρέπει να μάθει ο κόσμος πόσο επικίνδυνο είναι το μαγκάλι σε εσωτερικό χώρο», ζητούσαν επιτακτικά τότε οι καθηγητές χημείας, αλλά δυστυχώς δεν εισακούστηκαν.

Στη μακάβρια λίστα της εποχής της κρίσης, προστέθηκε χθες ένα ακόμη όνομα. Η 13χρονη Σάρα από την Σερβία δηλητηριάστηκε από τις αναθυμιάσεις του μαγκαλιού που έκαιγε στο σπίτι της, ενώ προσπαθούσε να ζεσταθεί, αφήνοντας τη σκιά του θανάτου να πέσει βαριά στην Πολιτεία.

«Θα έπρεπε από το προηγούμενο περιστατικό με τους φοιτητές, να έχει κινητοποιηθεί η Πολιτεία και να ενημερώσει τους πολίτες για τα μαγκάλια. Το φωνάζαμε από τότε. Είναι γνωστό ότι ο κόσμος δε μπορεί να αγοράσει πετρέλαιο και όσοι δεν έχουν τζάκι ή και σε ακραίες περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ρεύμα, υπάρχουν άνθρωποι που ανάβουν μαγκάλι μέσα στο σπίτι. Η Πολιτεία με τα όργανά της θα έπρεπε να έχει πει στον κόσμο ότι αυτό προκαλεί το θάνατο. Είναι εγκληματική η αδράνεια», καταγγέλλει στο newpost o καθηγητής Χημείας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ρύπανσης του Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Φυτιάνος.

Τις τραγωδίες που διάβαζε στις εφημερίδες ως παιδί για τα θύματα από μαγκάλι, ανασύρει από τη μνήμη του ο καθηγητής, διαπιστώνοντας ότι «τώρα με την κρίση φαίνεται ότι τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν κι αυτό πρέπει να κινητοποιήσει τις Αρχές να ενημερώσουν τους πολίτες».

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, από την ατελή καύση του κάρβουνου στο μαγκάλι εκλύεται στον χώρο μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι ένα αέριο άχρωμο και άοσμο και γι’ αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από τους παρόντες. Το «δολοφονικό» αέριο, μπλοκάρει την αιμογλοβίνη, μια ουσία που μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα του οργανισμού κι έτσι επέρχεται ο θάνατος. «Το θύμα δεν καταλαβαίνει τι του συμβαίνει. Νιώθει μια ευφορία, πέφτει σε λήθαργο -όπως όταν αποκοιμιόμαστε μπροστά στην τηλεόραση- και στην συνέχεια χάνει τις αισθήσεις του και τη ζωή του με ένα θάνατο αργό και “γλυκό”», εξηγεί ο κ. Φυτιάνος.

Κατά τον κ. Φυτιάνο, δεν θα πεθάνουν όλοι όσοι θα βρεθούν σε κλειστό χώρο με αναθυμιάσεις από κάρβουνο, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνουν αλώβητοι.

«Υπάρχουν περιπτώσεις που επέζησαν, αλλά υπέστησαν εγκεφαλικές συνέπειες, δηλαδή μείωση της εγκεφαλικής ικανότητας», επισημαίνει ο ίδιος.

Προσοχή και στο τζάκι – «κόβει χρόνια ζωής»

Σε αντίθεση με το μαγκάλι, από το τζάκι εκλύεται διοξείδιο του άνθρακα, «ένα αέριο όχι τόσο βλαβερό», εξηγεί ο κ. Φυτιάνος, το οποίο «δεν επιφέρει άμεσα το θάνατο, αλλά κόβει χρόνια ζωής με τα αιωρούμενα σωματίδια».

- Ξύλα στεγνά, που θα αγοραστούν από το καλοκαίρι, ώστε να μην καπνίζουν όπως τα υγρά,

Τακτικό έλεγχο ότι το τζάκι δεν καπνίζει

Αποφυγή της χρήσης του όταν υπάρχουν βρέφη και μικρά παιδιά στον χώρο,

- Μετατροπή του σε ενεργειακό, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, είναι οι συμβουλές του κ. Φυτιάνου για το τζάκι.

«Είμαστε τυχεροί που φέτος, έχουμε φτάσει Δεκέμβρη, χωρίς να σημειωθούν οι περσινές δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες, που μπλοκάρουν τους ρύπους χαμηλά», καταλήγει ο κ. Φυτιάνος.