current views are: 2

3 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση04:52

Παραπομπή Πελεγρίνη στο πειθαρχικό με τους φοιτητές σε «ομηρία»

Παραμένει ο αναβρασμός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τους διοικητικούς υπαλλήλους να συνεχίζουν την απεργία, τους φοιτητές να χάνουν το εξάμηνο και τον υπουργό Παιδείας να παραπέμπει τον πρύτανη του Καποδιστριακού στο πειθαρχικό συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος.

Δημοσίευση 04:52’
αρθρο-newpost

Παραμένει ο αναβρασμός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τους διοικητικούς υπαλλήλους να συνεχίζουν την απεργία, τους φοιτητές να χάνουν το εξάμηνο και τον υπουργό Παιδείας να παραπέμπει τον πρύτανη του Καποδιστριακού στο πειθαρχικό συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος.

Γράφει η Ντία Μούλου

Παραμένει ο αναβρασμός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τους διοικητικούς υπαλλήλους να συνεχίζουν την απεργία, τους φοιτητές να χάνουν το εξάμηνο και τον υπουργό Παιδείας να παραπέμπει τον πρύτανη του Καποδιστριακού στο πειθαρχικό συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποφάσισαν χθες να τραβήξουν το «σχοινί», προαναγγέλοντας νέες 48ωρες απεργίες. Ειδικότερα, οι υπάλληλοι του Πολυτεχνείου αποφάσισαν 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ το διοικητικό προσωπικό του Καποδιστριακού αποφάσισε 48ωρη απεργία για την Τετάρτη και την Πέμπτη. 

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Καποδιστριακού σήμερα αναμένεται να έχουν συνάντηση με τον Θεοδόση Πελεγρίνη, την ώρα που ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έστειλε νέο τελεσίγραφο, τονίζοντας ότι «ο διάλογος με τους υπαλλήλους του ΕΚΠΑ υπάρχει υπό μια προϋπόθεση: Σήμερα το πρωί να είναι στις θέσεις εργασίας τους.

Με τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστήμιων που τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά, ο διάλογος συνεχίζεται». Παράλληλα, προανήγγειλε μαθήματα ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, με σκοπό να μην χαθεί το εξάμηνο στο Καποδιστριακό.

Στον χορό των κινητοποιήσεων παραμένει και το πανεπιστήμιο Πατρών. Παρόλο που τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά, οι διοικητικές του λειτουργίες έχουν «παγώσει». Οι υπάλληλοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο.  

Αλλά και το διοικητικό προσωπικό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έως και την Παρασκευή θα πραγματοποιεί τρίωρες στάσεις εργασίες (10.00-13.00).

Τι οδήγησε στην παραπομπή Πελεγρίνη στο πειθαρχικό

Ενοχλημένη ήταν εδώ και ημέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας από το γεγονός ότι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν προχωρούσε στις απαραίτητες κινήσεις για να ανοίξει το ίδρυμα. Όμως, η σταγόνα που φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόφαση του κ. Πελεγρίνη να ταξιδέψει το σαββατοκύριακο στο Παρίσι, για να πρωταγωνιστήσει σε θεατρική παράσταση. 

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρύτανη, στην οποία του επεσήμανε ότι πρέπει να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για το άνοιγμα του ιδρύματος, όπως ορίζει ο νόμος. Ο κ. Πελεγρίνης όχι μόνο δεν απάντησε, αλλά επέλεξε να ταξιδέψει στο εξωτερικό, την ώρα που το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Η στάση αυτή του πρύτανη του Καποδιστριακού ήταν κι αυτή που φαίνεται να οδήγησε τον υπουργό Παιδείας στο να τον παραπέμψει χθες το βράδυ στο πειθαρχικό συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος. 

Όπως υπογράμμισε ο κ. Αρβανιτόπουλος στην ανακοίνωσή του, ο κ. Πελεγρίνης ήταν ο μόνος από τους επτά πρυτάνεις, των οποίων τα πανεπιστήμια επηρεάζονται από τη διαθεσιμότητα, που «κρατά το ίδρυμα κλειστό με την απραξία και την αδυναμία του να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συγκλήτου». 

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, απαντώντας στον υπουργό, δείχνοντας την έκπληξή του για την εξέλιξη αυτή, έκανε λόγο  για κίνηση «που απεργάζονται καιρό τώρα κύκλοι που επιδιώκουν τη διάλυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών». Μάλιστα, δεν έκρυψε την πικρία του για το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος που έχει κι αυτός την ιδιότητα του πανεπιστημιακού, παρέπεμψε στο πειθαρχικό έναν εν ενεργεία εκλεγέμενο πρύτανη. 

«Πόλεμος» ανακοινώσεων ΣΥΡΙΖΑ – Αρβανιτόπουλου

Σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την παραπομπή του Θεοδόση Πελεγρίνη, ο ΣΥΡΙΖΑ τη χαρακτήρισε «αυταρχισμό και αφερεγγυότητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του ανέφερε επίσης ότι «για πρώτη φορά στα χρόνια δημοκρατικής ομαλότητας υπάρχει πειθαρχική δίωξη Πρύτανη Πανεπιστημιακού Ιδρύματος για παράβαση καθήκοντος. Δεν ευθύνεται ο Πρύτανης για τη μη λειτουργία του Πανεπιστημίου, αλλά η κυβέρνηση με την πολιτική της που απαξιώνει τα δημόσια Πανεπιστήμια».Καταλήγοντας σημείωσε ότι «αυτός που χρειάζεται όχι μόνο να παραπεμφθεί, αλλά να αποπεμφθεί είναι ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας». 

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε: «Η εσπευσμένη παροχή προστασίας στον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνη αποκαλύπτει και τους υποβολείς και τους πρωταγωνιστές αυτής της θλιβερής παράστασης, που αντί για θεατές έχει θύματα: τους φοιτητές και τις οικογένειές τους».

«Δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των ευθυνών του»

«Είναι κρίμα που ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών επέλεξε το θέατρο και όχι να λύσουμε από κοινού την τραγωδία και το δράμα που ζουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Ο καθένας πρέπει να παίρνει τις ευθύνες του και, μέχρι στιγμής, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των ευθυνών του» επεσήμανε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε χαρακτηρίσει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών «ακατάλληλο» για τη θέση του.


σχετικα αρθρα