current views are: 2

3 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση05:44

Οι θυελλώδεις άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα στην Αττική και «έδεσαν» τα πλοία

Προβλήματα προκαλούν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε όλη την χώρα.

Δημοσίευση 05:44’
αρθρο-newpost

Προβλήματα προκαλούν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε όλη την χώρα.

Επιμέλεια: Αναστασία Γαλάνη

Προβλήματα έχουν προκαλέσει οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε όλη την χώρα, ενώ το νέο κύμα κακοκαιρίας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αναμένεται να εκδηλωθεί με χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια.

Περισσότερες από 232 κλήσεις έχει δεχθεί μέχρι τώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία για πτώσεις δέντρων και πινακίδων αλλά και αφαιρέσεις αντικειμένων λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν αυτή την ώρα στην Αττική.

Λίγο πριν από τις 9 το πρωί, δέντρο έπεσε σε δύο αυτοκίνητα στον σταθμό του τρένου στο Μενίδι χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί ενώ δέντρα έχουν καταπλακώσει αυτοκίνητα και σε άλλες περιοχές της Αττικής. 

Από τις πτώσεις δέντρων σημειώνονται προβλήματα σε δρόμους της Αττικής.

Εκτροπή της κυκλοφορίας γινόταν από την Τροχαία, στο ύψος του αριθμού 277 της λεωφόρου Δημοκρατίας στο Μενίδι. Επίσης, διεκόπη η κυκλοφορία στην οδό Χαλκίδος στα Πατήσια, προς Αθήνα και στην οδού 34ου Συντάγματος στον Πειραιά, στο ύψος της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, επίσης στο ρεύμα προς Αθήνα. Ωστόσο, στα παραπάνω ρεύματα η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε λίγο μετα τις 11 το πρωί.

Μάλιστα, ένα πανό στον πύργο του Πειραιά αποκολληθηκε και έπεσε από τον αέρα πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ στον Πειραιά. 

Πτώσεις δέντρων έχουν σημειωθεί και στη Βούλα και στη Κηφισιά. Τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα βόρεια και τα νότια προάστια της Αττικής, όπου έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές από τις πτώσεις δέντρων.

Στο ύψος του Αμαρουσίου κοντά στο «δαχτυλίδι» επί της Κηφισίας οι άνεμοι ήταν τόσο έντονοι που έσπασαν την τζαμαρία αντιπροσωπείας αυτοκινήτων, την ώρα που διέρχονταν οδηγοί έξω από το σημείο.

 

Η Πυροσβεστική λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων βρίσκεται σε εγρήγορση με 28 συνεργεία στο «πόδι».

Προβλήματα σε Πάτρα, Ιωάννινα και Κρήτη

Εκτός Αττικής, κλειστή είναι από την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου η παλιά εθνική οδός Πατρών-Κορίνθου στο ύψος του Πλατάνου εξαιτίας κατολίσθησης.  Η κυκλοφορία έχει διακοπεί και στα δύο ρεύματα και γίνεται εκτροπή από το Τμήμα Τροχαίας Αιγίου στο ρεύμα προς Αθήνα στο κόμβο Πούντας και στο ρεύμα προς Πάτρα στον κόμβο Ακράτας.

Νωρίτερα, δέντρα έπεσαν σε δύο σημεία και της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου. Η κυκλοφορία διεκόπη στο Ριολό και στην Αλισσό.

Σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων προκαλούν οι πτώσεις δένδρων, που καταγράφονται περιμετρικά της πόλης των Ιωαννίνων, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Συγκεκριμένα, η Τροχαία Ιωαννίνων προχώρησε σε εκτροπή της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Κακκαβιάς, στο ύψος του αεροδρομίου Ιωαννίνων, ενώ προβλήματα σημειώνονται και στην παλαιά εθνική οδό Ιωαννίνων-Γρεβενών, στο ύψος της Αμφιθέας.

Στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων χιονίζει από τη νύχτα χωρίς ωστόσο, να υπάρχουν μέχρι τώρα προβλήματα στους δρόμους των χωριών που βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1.000 μ. Να σημειωθεί ότι, από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν τεθεί σε ετοιμότητα οι σταθμοί αποχιονισμού.

Λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, τις προηγούμενες ημέρες, σημειώθηκαν πτώσεις βράχων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Κόνιτσας- Δίστρατου- Βασιλίτσας και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο από το ένα ρεύμα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Βουλγαράκη η περιοχή της Κισάμου καθώς, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, έχουν σημειωθεί σοβαρά προβλήματα σε όλο το επαρχιακό και αγροτικό δίκτυο.

 

Δεμένα πλοία στα λιμάνια

Οι άνεμοι, που στα πελάγη φτάνουν και τα 10 μποφόρ, κρατούν επίσης δεμένα τα πλοία στα λιμάνια.

Συγκεκριμένα, από τον Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για την Αίγινα, ενώ από τη Ραφήνα δεν θα εκτελεστεί το δρομολόγιο του Superferry στις 07:50 για ‘Ανδρο, Τήνο, Μύκονο.

Επίσης, θα ακυρωθεί πιθανότατα το δρομολόγιο από Μαρμάρι για Ραφήνα στις 8 το πρωί. Από το λιμάνι του Λαυρίου δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων μέχρι τη Τζιά.

Επίσης, κλειστές είναι οι γραμμές Βόλος- Σποράδες, Καβάλα-Πρίνος, Θάσος- Κεραμωτή, αλλά και το πορθμείο στο Ρίο-Αντίρριο.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλούνται πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Θυελλώδεις άνεμοι, κρύο και χιόνια

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει για σήμερα βορειοανατολικούς ανέμους, εντάσεως 7 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ στα ανατολικά, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις αρχικά στην Πάρνηθα και το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές με υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 ως 11 βαθμούς κελσίου, ενώ στα βόρεια η μεγίστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με υψόμετρο 400-600 μέτρα θα σημειωθούν στη Θεσσαλονίκη, όπου το θερμόμετρο θα δείξει από 4 ως 6 βαθμούς κελσίου.

Προβλήματα από τα χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα

Νεφώσεις, ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά και τσουχτερό κρύο, συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα. Ισχυροί άνεμοι που φτάνουν τα 9 μποφόρ πνέουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο. 

Συννεφιασμένος είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, όπου ο υδράργυρος το πρωί, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Μετεωρολογικό Σταθμό «Μακεδονία», έδειξε 7 βαθμούς Κελσίου. Αραιές συννεφιές επικρατούν στις Σέρρες και τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, με τη θερμοκρασία στις χαμηλότερες τιμές του να πέφτει αντιστοίχως στους 7 και 4 βαθμούς Κελσίου.

Ασθενή χιονόπτωση είχε το πρωί η Φλώρινα, όπου ο υδράργυρος έπεσε στους 2 βαθμούς. Με βροχές «ξύπνησε» η Κοζάνη, με τη θερμοκρασία στους 6 βαθμούς.

Λόγω της χιονόπτωσης των τελευταίων ημερών και του παγετού, με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στις επαρχιακές οδούς Καστοριάς- Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και Καστοριάς- Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), όπως και στο δρόμο που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας στα Γρεβενά.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στην Κεντρική Μακεδονία αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και τον παραδοσιακό οικισμό Αγ. Αθανασίου. Κλειστή, τέλος, παραμένει η δημοτική οδός από την τοπική κοινότητα Κερασιάς του δήμου Εδέσσης προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην Πελοπόννησο με τοπικές βροχές και χιόνια αρχικά στα ορεινά και από το απόγευμα και σε περιοχές με υψόμετρο περίπου 600 μετρά. καταιγίδες πιθανόν ισχυρές στη νότια Πελοπόννησο.

Ανεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 6 ως 14 βαθμούς κελσίου. σε περαιτέρω πτώση από το απόγευμα.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με υψόμετρο 400-600 μετρα. Καταιγίδες πιθανώς ισχυρές θα εκδηλωθούν το απόγευμα στη νότια Πελοπόννησο. τα φαινόμενα από το βράδυ στη Θεσσαλία θα σταματήσουν.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 6 ως 11 βαθμούς κελσίου. σε περαιτέρω πτώση από το βράδυ.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα στην Κρήτη καταιγίδες πιθανώς ισχυρές.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 13 ως 16 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα Δωδεκάνησα καταιγίδες κυρίως από το απόγευμα.

Ανεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και πρόσκαιρα μέχρι 10 μποφόρ. στα νότια βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 9 ως 17 βαθμούς κελσίου. στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική: νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις αρχικά στην Πάρνηθα και το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές με υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 8 ως 11 βαθμούς κελσίου. στα βόρεια η μεγίστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη με περαιτέρω πτώση το βράδυ.

 


σχετικα αρθρα