Πρωτοφανή, αψυχολόγητη και καταδικαστέα χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών Στ. Ευσταθόπουλος την πειθαρχική δίωξη που άσκησε σε βάρος του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών ο υπουργός Παιδείας. 

Σε επιστολή του προς τον Κων. Αρβανιτόπουλο ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ ασκεί κριτική στις κινήσεις του υπουργού Παιδείας υποστηρίζοντας ότι «ο διάλογος θα έπρεπε να γίνεται με ανοιχτό Πανεπιστήμιο και καμιά πλευρά δεν πρέπει να πηγαίνει σ’ αυτόν με δογματισμούς και καχυποψίες, καμία πλευρά δεν πρέπει να τορπιλίζει το κλίμα και όλες οι πλευρές πρέπει να είναι διατεθιμένες να κάνουν βήματα πίσω ώστε να υπάρξουν συμφωνίες». 

Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ προς τον υπουργό Παιδείας:

«Τις τελευταίες ημέρες, χαιρετίσαμε και αναδείξαμε την ιδιαίτερα θετική πρωτοβουλία του Υπουργού Παιδείας να αντιμετωπίσει με το διάλογο τα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται στα 2 μεγάλα Πανεπιστήμια, το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ και παραμένουν κλειστά.

Επισημάναμε παράλληλα, ότι ο διάλογος έπρεπε να ήταν ειλικρινής και από τις 2 πλευρές και ότι θα χρειαζόταν κάποιος χρόνος επίπονων διαπραγματεύσεων για να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Ο διάλογος θα έπρεπε να γίνεται με ανοιχτό Πανεπιστήμιο και καμιά πλευρά δεν πρέπει να πηγαίνει σ’ αυτόν με δογματισμούς και καχυποψίες, καμία πλευρά δεν πρέπει να τορπιλίζει το κλίμα και όλες οι πλευρές πρέπει να είναι διατεθειμένες να κάνουν βήματα πίσω ώστε να υπάρξουν συμφωνίες. 

Δυστυχώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση των Πανεπιστημίων μας δε βλέπουμε να συμβαίνουν αυτά. Και δυστυχώς ήρθε χθες η ακραία ενέργεια του Υπουργού να παραπέμψει στο Πειθαρχικό τον εκλεγμένο Πρύτανη του μεγαλύτερου και αρχαιότερου Πανεπιστημίου της χώρας, καθηγητή κ. Θεοδόση Πελεγρίνη. Αυτή η ενέργεια είναι πρωτοφανής, αψυχολόγητη και φυσικά καταδικαστέα από το σύνολο της Ακαδημαϊκής κοινότητας. Είναι επιπλέον προφανές ότι δε μπορεί να σταθεί καμιά κατηγορία εναντίον του Πρύτανη για τη μη λειτουργία του Πανεπιστημίου.

κ. Υπουργέ, δεν ξέρω πως περιμένετε να βρείτε λύσεις και ν’ ανοίξετε τα Πανεπιστήμια με τέτοιες ενέργειες. Φέρετε την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Αντί να επιμείνετε στο διάλογο τον οποίο επιτέλους, έστω και με τεράστια καθυστέρηση ανοίξατε, κάνετε ότι μπορείτε για να τορπιλίσετε την όποια λύση θα μπορούσε να βρεθεί. Έχετε κάποιο σχέδιο για την επόμενη μέρα;»