Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης θα συνεχιστεί το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει ολόκληρη τη χώρα.

Πιο δύσκολη ημέρα αναμένεται η Τετάρτη, αφού εκτός από τους βοριάδες που θα συνεχίσουν να μαίνονται με αμείωτη ένταση, σφοδρές καταιγίδες θα «χτυπήσουν» την ανατολική χώρα και τα νησιά ενώ η θερμοκρασία θα συνεχίσει να πέφτει.

Με τη βοήθεια του μετεωρολόγου Νίκου Μαζαράκη, επιχειρούμε μια «ακτινογραφία» των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στη χώρα μέχρι και την Παρασκευή.

Τρίτη βράδυ

Το βράδυ της Τρίτης αναμένεται δύσκολο, καθώς η κατάσταση θα χειροτερέψει σε όλη τη χώρα.

Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν στην ίδια ένταση – η πρόγνωση κάνει λόγο για 10 μποφόρ στο Αιγαίο, αν και οι μετρήσεις των μετεωρολόγων αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 12 μποφόρ – ακόμα και στη Ραφήνα.

Από αργά τη νύχτα αναμένεται να εκδηλωθούν καταιγίδες στην ανατολική χώρα (ανατολική Πελοπόννησος, ανατολική Στερεά, Εύβοια) και στα νησιά του Αιγαίου.

Οι πρώτες νιφάδες του χιονιού άρχισαν ήδη να πέφτουν στις κορφές της Πάρνηθας και της Πεντέλης, καθώς και σε ολόκληρη τη χώρα σε περιοχές που το υψόμετρο ξεπερνά τα 800 μέτρα.

Στο χάρτη που ακολουθεί αναφέρονται αναλυτικά οι θερμοκρασίες και η ένταση των ανέμων που αναμένεται να επικρατήσουν μέχρι και τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Τετάρτη

Η Τετάρτη αναμένεται να είναι λίγο χειρότερη.

Οι θυελλώδεις βοριάδες παραμένουν με αμείωτη ένταση και θα προστεθούν σφοδρές καταιγίδες που θα πλήξουν την ανατολική χώρα και οι χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές..

Σφοδρές καταιγίδες θα προστεθούν στους πολύ ισχυρούς ανέμους που θα πλήξουν τα νησιά του Αιγαίου. Οι άνεμοι, όπως και σήμερα, θα φτάσουν τα 10 μποφόρ συνθέτοντας ένα επικίνδυνο σκηνικό για τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα ήδη καταπονημένα από τις πλημμύρες Δωδεκάνησα.

Ανάλογο θα είναι το σκηνικό σε πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Σφοδρές καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι και χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Στο «μάτι του κυκλώνα» θα βρεθεί κυρίως η Εύβοια.

Χιόνια θα πέσουν σε περιοχές της Πελοποννήσου με χαμηλό υψόμετρο (περίπου 600 μέτρα) όπως η Τρίπολη.

Στη Βόρεια Ελλάδα θα επικρατεί «ήλιος με δόντια», καθώς σε πολλές περιοχές όπως η Φλώρινα και η Πτολεμαΐδα το θερμόμετρο θα δείξει 4 βαθμούς υπό το μηδέν.

Στην Αττική θα συνεχιστούν οι βοριάδες και η θερμοκρασία θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, γύρω στους 9 βαθμούς Κελσίου, αν και, λόγω των γενικότερων μετεωρολογικών παραμέτρων οι πολίτες θα νιώθουν κρύο που θα αντιστοιχεί σε 5 βαθμούς Κελσίου.

 

Πέμπτη και Παρασκευή

Από τα ξημερώματα της Πέμπτης τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατεί αίθριος καιρός και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Οι καιρικές συνθήκες θα διατηρηθούν μέχρι και την Παρασκευή.

Οι μετεωρολόγοι πάντως μελετούν με ιδιαίτερη προσοχή το κύμα του χιονιά που αναμένεται να «επισκεφθεί» τη χώρα την Κυριακή και να παραμείνει για τουλάχιστον ένα δεκαήμερο.

Αν και επιφυλακτικός ακόμη ο κ. Μαζαράκης αποκάλυψε στο newpost πως θα ακολουθήσουν δύσκολες μέρες με τσουχτερό κρύο και θερμοκρασίες ιδιαίτερα χαμηλές και για την εποχή.