Τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου οι οποίοι από το 2009 και μετά έστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα αθροιστικά άνω των 100.000 ευρώ, ζήτησε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, Παρασκευά Νομικό.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε την κατά προτεραιότητα εξέταση εκείνων των υπαλλήλων που ελέγχονται ήδη, ποινικά ή πειθαρχικά, για τυχόν έκνομες πράξεις και συμπεριφορές ή υπάρχουν ενδείξεις απόκτησης πόρων που δεν δικαιολογούνται από νόμιμα και εμφανή εισοδήματα.

Με αφορμή το συγκεκριμένο έλεγχο που θα διενεργήσει το ΣΕΕΔΔ, ο κ. Μητσοτάκης, δήλωσε σχετικά:

«Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας προς το σύνολο της κοινωνίας, που από το υστέρημά της πολλές φορές συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, να ελεγχθούν εξονυχιστικά οι δημόσιοι υπάλληλοι που επέλεξαν να στείλουν υψηλά χρηματικά ποσά σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Ο έλεγχος θα αποδείξει αν τα ποσά αυτά που μεταφέρθηκαν μπορούν να δικαιολογηθούν από την εν γένει περιουσιακή τους κατάσταση. Οι εποχές όπου ο καθένας μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να δίνει αναφορά σε κανένα, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Και αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν οι πάντες».

Ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου αρχίζει την ώρα που έχουν εντοπιστεί δεκάδες περιπτώσεις εφοριακών και στελεχών του φοροελεγκτικού μηχανισμού με διάτρητα πόθεν έσχες. ​

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι ελεγχόμενοι έσπευσαν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις πόθεν έσχες σε βάθος δεκαετίας, για να δικαιολογήσουν την... ψαλίδα μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και αγορών, επικαλούμενοι δωρεές, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και δάνεια.

Σε πολλές περιπτώσεις κατατέθηκαν τροποποιητικές για να δικαιολογήσουν «παχυλά» εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», από τις αρχές Αυγούστου ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 436 στελεχών του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. 

Οι πιο ύποπτες περιπτώσεις:

- Υπάλληλος σε Εφορία της Αττικής υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις συνολικού ύψους 227.000 ευρώ για να καλύψει μεταξύ άλλων την αγορά αυτοκινήτου Πόρσε από τον σύζυγό της, αξίας 161.000 ευρώ.

- Στέλεχος Εφορίας «ξέχασε» να δηλώσει την αγορά νέας κατοικίας και γι' αυτό έκανε τροποποιητική. Ερευνάται και η γυναίκα του για έμβασμα στο εξωτερικό ύψους 560.000 ευρώ.

- Υπάλληλος της Οικονομικής Επιθεώρησης υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα οκτώ από τα δέκα χρόνια που ελέγχεται, εμφανίζοντας εισοδήματα του συζύγου της (εργολάβου) πάνω από 600.000 ευρώ για να δικαιολογήσει περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας, αλλά και έμβασμα στο εξωτερικό πάνω από 100.000 ευρώ.

- Υπάλληλος κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών υπέβαλε τροποποιητικές για να καλύψει έμβασμα 292.000 ευρώ.

- Εφοριακός στη Ζάκυνθο δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει έμβασμα άνω των 100.000 ευρώ. Λόγω της ανακριβούς δήλωσης ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη για παράβαση καθήκοντος. 

- Υπάλληλος Εφορίας στην Αθήνα ελέγχεται για έμβασμα 380.000 ευρώ που δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα ακόμη και μετά την εμφάνιση εσόδων 50.000 ευρώ για το 2011 από διάθεση περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών θα ελεγχθούν οι τροποποιητικές δηλώσεις ως προς τα αναγραφόμενα στοιχεία και αν διαπιστωθεί ότι είναι πλασματικά θα ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις και οι υποθέσεις θα μεταβιβαστούν στον εισαγγελέα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου είχαν διεξαχθεί 93 έλεγχοι, εκ των οποίων 44 σε προϊσταμένους οργανικών μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης και Τμήματος Ελέγχου και 49 σε ελεγκτές-υπαλλήλους.