Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Με τον υδράργυρο να πλησιάζει επικίνδυνα στους μηδέν βαθμούς Κελσίου, οι άστεγοι της πρωτεύουσας βρίσκονται από χθες αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της παγωνιάς και το χειρότερο… με την κρατική ακαμψία.

Παρά την απότομη αλλαγή του καιρού και την μετεωρολογική πρόβλεψη του newpost για ισχυρές καταιγίδες και σφοδρούς αέρηδες στα 10 μποφόρ σήμερα, οι αρμόδιοι του δήμου Αθηναίων, επιμένουν να ακολουθούν πιστά τους κανονισμούς μιας αποκρυσταλλωμένης κοινωνικής πολιτικής.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσο οι άστεγοι της Αθήνας, κάτω από γέφυρες, σε παγκάκια και πλατείες, θα παλεύουν κουλουριασμένοι να περάσουν τη νύχτα με χαρτόκουτα, ένας υπάλληλος του δήμου θα παρακολουθεί το θερμόμετρο για να ενεργοποιήσει –ή όχι- την… ευαισθησία.

«Η υπηρεσία κοινωνικής μέριμνας του Δήμου, έχει έτοιμες τις λέσχες φιλίας και αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 4 βαθμούς, θα τις ανοίξουμε ώστε να μπορούν οι άστεγοι να τις επισκεφθούν κατά τη διάρκεια της μέρας και αν το θελήσουν να διανυκτερεύσουν», υποστηρίζει στο newpost ο Νίκος Κόκκινος, πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων).

Η φράση – κλειδί «αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 4 βαθμούς», είναι που αφήνει εμβρόντητο τον συνομιλητή. Κοινωνική πολιτική με τους βαθμούς; Κι αν δεν πέσει στους 4; Δηλαδή στους 5 δεν κρυώνουν οι άστεγοι; Πώς ορίστηκε το 4; Μήπως πρέπει να αναθεωρηθεί λόγω και της διόγκωσης του φαινομένου των αστέγων;

«Αυτό κάνουμε κάθε χρόνο. Ανοίγουμε τις λέσχες στους 4 βαθμούς. Έτσι το βρήκαμε, έτσι το κάνουμε», απαντά ο πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ, σπεύδοντας να επισημάνει ότι οι άστεγοι δεν έχουν πολλαπλασιαστεί, αφού όλοι κι όλοι (οι καταγεγραμμένοι) στα όρια του Δήμου Αθηναίων είναι 480.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων του Εθνικού Αστεροσκοπείου, θέλουν τον υδράργυρο να πέφτει σταδιακά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο έως τους 5 βαθμούς Κελσίου, αλλά λόγω των ανέμων και της υγρασίας, ο άνθρωπος θα αισθάνεται το κρύο ως 1 βαθμό.

Βέβαια, αυτή την… λεπτομέρεια, προφανώς δεν θα την λάβουν υπόψη τους οι αρμόδιοι των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, αφού μέσα από την θαλπωρή των γραφείων τους, θα περιμένουν να πληρωθεί η προϋπόθεση του κανονισμού: να δείξει το θερμόμετρο 4!

«Στο μεταξύ και πριν ανοίξουν οι λέσχες, κοινωνικοί λειτουργοί του ΚΥΑΔΑ και εθελοντές μοιράζουν κουβέρτες στους άστεγους», συμπληρώνει ο κ. Κόκκινος.

Και πάνω που θα σχολίαζε κανείς… «κάτι είναι κι αυτό, τουλάχιστον θα έχουν κουβέρτες», έρχεται η ερώτηση που «σκοτώνει»:

Πόσοι είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί του δήμου σήμερα; Επαρκούν αριθμητικά;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε υπαλλήλους τώρα, γιατί έχουν λήξει οι συμβάσεις τους. Υπάρχει μία μόνιμη κοινωνική λειτουργός στο ΚΥΑΔΑ και για τις υπόλοιπες ανάγκες θα “δανειστούμε” από την ξεχωριστή υπηρεσία της κοινωνικής μέριμνας του Δήμου», απαντά ο κ. Κόκκινος.