current views are: 1

4 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση10:18

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι τελευταίοι αποφάσισαν την παράταση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου διαμηνύοντας ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί μέχρι την τελική νίκη».

Δημοσίευση 10:18’
αρθρο-newpost

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι τελευταίοι αποφάσισαν την παράταση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου διαμηνύοντας ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί μέχρι την τελική νίκη».

«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται» επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής σχετικά με την συνέχιση της απεργίας των ιατρών του ΕΟΠΥΥ ενώ παρουσίασε τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου προκειμένου «να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Yγείας ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει απόφαση που θα αυξήσει το πλαφόν των μηνιαίων ραντεβού που μπορούν να κάνουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί από 200 σε 300 ραντεβού το μήνα και εφόσον υπάρξει ανάγκη ακόμη και σε 400 με σκοπό «να καλυφθούν και τα πρωινά ραντεβού». «Θα υπάρξουν νέες συμβάσεις για συμβεβλημένους ιατρούς» σχολίασε σημειώνοντας ότι οργανώνεται η μεταφορά επειγόντων περιστατικών της πρωτοβάθμιας υγείας στα νοσοκομεία.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε επίσης ότι με τα πολυιατρεία κλειστά λόγω απεργίας δίνεται η δυνατότητα να τρέξει με ταχύτερους ρυθμούς η μεταρρύθμιση, ενώ επιτέθηκε στους απεργούς λέγοντας ότι «δεν προσέρχονται σε διάλογο και εκβιάζουν να τους υπογράψουμε την εξαίρεση από την κινητικότητα. Η χώρα είναι σε συγκεκριμένη θέση και εκβιασμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί». Καλούμενος δε να απαντήσει για το αν ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις σε ιατρικό προσωπικό στον ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός εξήγησε ότι τέτοια δέσμευση δεν μπορεί να πάρει.

Σημείωσε ότι «Θέλουμε να φτιάξαμε ενιαίο σύστημα καθολικού χαρακτήρα που θα αποτελεί ανάσχεση μεταξύ της απευθείας εισαγωγής ασθενών στα 2βάθμια νοσοκομεία και αυτό θα γίνει με οικογενειακό ιατρό» και εξήγησε ότι αυτό αποτέλεσε την αιτία της σύγκρουσης καθώς «ο οικογενειακός ιατρός θα είναι ο βασικός υπεύθυνος για το που θα μεταφερθεί ο ασθενής. 

Ο υπουργός επέμεινε στην άποψη ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν την απεργία τους, προσπαθώντας να εκβιάσουν το υπουργείο να υπογράψει χαρτί που θα τους εξαιρέσει από το μέτρο της διαθεσιμότητας.

«Για κανέναν δεν μπορούμε να υπογράψουμε τέτοιο χαρτί… Όχι γιατί θέλουμε να τους τιμωρήσουμε αλλά με την έννοια της ισότητας των πολιτών. Είμαστε πολύ ανοικτοί και πολύ πρόθυμοι στο να συζητήσουμε μαζί τους. Δεν δεχόμαστε όμως εκβιασμούς» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια από τη ΔΗΜΑΡ, να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, αν υποστηρίζουν ή όχι το αίτημα αυτό σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι οξύμωρο να ξηλώνουμε τον νόμο που ψηφίσαμε».

«Θα ήθελα να ακούσω τις προτάσεις των κομμάτων και κυρίως από το κόμμα που συγκυβερνούμε, αλλά και τη ΔΗΜΑΡ, αν πρέπει να υπογράψω τέτοιο χαρτί, να εξαιρέσουμε ειδικά τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ από τη διαδικασία της διαθεσιμότητας» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Και κατέληξε: «Μπορώ να αντιληφθώ τα κόμματα που είναι αντίθετα, ούτως ή άλλως, στη διαδικασία της μεταρρύθμισης. Είναι όμως διαφορετικό να πούμε εμείς που ψηφίσαμε τον νόμο ότι μπορεί να ισχύσει η εξαίρεση. Αυτό είναι μείζον πολιτικό θέμα. Και εμείς που είμαστε στη κυβέρνηση πρέπει να είμαστε καθαροί. Πόσο οξύμωρο είναι να ξηλώνουμε τον νόμο που ψηφίζουμε».

Συνεχίζουν την απεργία οι γιατροί

Την ίδια ώρα, ούτε βήμα πίσω σύγκρουση με το υπουργείο Υγείας δεν κάνουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, καθώς αποφάσισαν την παράταση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου διαμηνύοντας ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί μέχρι την τελική νίκη».

Καλούν την κυβέρνηση να επιδείξει υπεύθυνη στάση απέναντι στα προβλήματα της περίθαλψης και το υπουργείο να προσέλθει στο διάλογο από μηδενική βάση χωρίς προαπαιτούμενα και «εμμονές για ανθρωποθυσίες».

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) τονίζει ότι «η επίδειξη πολιτικής πυγμής και η παρελκυστική τακτική του υπουργείου προσβάλλει τους απεργούς γιατρούς, απαξιώνει την περίθαλψη και εγκλωβίζει τους ασφαλισμένους σε αδιέξοδο».

«Θα περίμενε κανείς το υπουργείο να έκανε δεύτερες σκέψεις, μετά την πρωτοφανή επιτυχία της κινητοποίησης, να έδειχνε τον απαραίτητο σεβασμό στους απεργούς αλλά  κυρίως στους πολίτες που απαιτούν την αξιοπρεπή λειτουργία των δημόσιων πολυιατρείων. Ευελπιστούσαμε στη δημόσια διαβούλευση να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις που θα απαντούσαν στα απεργιακά αιτήματα. Είχαμε την ελπίδα ότι αντί για απειλές και εκφοβισμούς στο τραπέζι της διαμεσολάβησης, θα υπήρχαν αναλυτικά τα βήματα της επονομαζόμενης μεταρρύθμισης, βλέπε απορρύθμισης, που θα διασφάλιζε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», σημειώνει η Ομοσπονδία.