Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Καθημερινά στην Ελλάδα του 2013, βυθίζονται στο σκοτάδι 575 νοικοκυριά και 384 επιχειρήσεις. Ετησίως στην εποχή της κρίσης, 350.000 παροχές ρεύματος διακόπτονται από ένα συνεργείο της ΔΕΗ. Από αυτές 140.000 περιπτώσεις δεν καταφέρνουν να ρυθμίσουν για να επανασυνδεθούν. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα 700 εκ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω απρόσωπων αριθμών, είναι μερικές χιλιάδες οικογένειες που ζουν σήμερα χωρίς ρεύμα και δυστυχώς έχουν να ελπίζουν μόνο στην φιλανθρωπία ή την εναλλακτική της παράνομης επανασύνδεσης.

«Πριν μπουκάρουμε, προσπαθούμε να επανασυνδεθεί το ρεύμα σε σπίτια με συζήτηση και πολιτισμένα», υποστηρίζει στο newpost ο ακτιβιστής Νίκος Ασλάνογλου, ο «Ρομπέν της ΔΕΗ», που τον Σεπτέμβριο του 2011 πήρε για πρώτη φορά την πρωτοβουλία να επανασυνδέσει την κομμένη παροχή σε σπίτι ανέργου.

«Πριν λίγο είχα πάει πάλι στην ΔΕΗ για μια περίπτωση που ζει ένα χρόνο χωρίς ρεύμα! Είναι μια οικογένεια με μια 75χρονη γιαγιά και την 13χρονη εγγονή, ένα κορίτσι σαν αυτό που χάθηκε προχθές στη Θεσσαλονίκη», λέει ο κ. Ασλάνογλου, προσθέτοντας ότι χάρη στην ευαισθησία κάποιων υπαλλήλων, που δεν τους ξέρει κανείς, μέχρι το μεσημέρι η οικογένεια θα δει και πάλι το φως.

Οι περιπτώσεις που περιγράφει ο κ. Ασλάνογλου, για τους ανθρώπους που βλέπουν ξαφνικά τα σπίτια και τις ζωές τους να βυθίζονται στο σκοτάδι, δεν έχουν τέλος. «Έκοψαν το ρεύμα σε παππού 80 χρονών, σε αναπηρικό καροτσάκι, που ζει μόνος του και τον βοηθά η γειτονιά και οι φίλοι του. Το επανασυνδέσαμε. Δεν τόλμησαν να το ξανακόψουν», περιγράφει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ (Διαχειριστής Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται έξαρση των κρουσμάτων αυθαίρετων επανασυνδέσεων, που υπολογίζονται σε 35.000 το χρόνο.

Παράλληλα έχουν υποβληθεί 2.500 μηνύσεις για τέτοια περιστατικά.

Όπως προειδοποιεί η εταιρεία, εκτός από το πρόστιμο που επιβάλλεται σε εκείνους που καταφεύγουν σε τέτοιες παράνομες ενέργειες, πρόκειται για μία πράξη που διώκεται ποινικά και η ΔΕΗ ξεκαθαρίζει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος.

«Θα φοβηθώ μη μου κάνουν μήνυση και δεν θα συνδέσω το ρεύμα σε οικογένειες με παιδιά, με ηλικιωμένους, με αρρώστους;», διερωτάται ο «Ρομπέν της ΔΕΗ», που ήδη έχει στα χέρια του την πρώτη στην Ελλάδα αθωωτική απόφαση δικαστηρίου, για παράνομη επανασύνδεση παροχής.