Παραμένει το αδιέξοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η πολύωρη πολύωρη συνάντηση εκπροσωπών της ομοσπονδίας διοικητικών υπαλλήλων με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι ο εξορθολογισμός του Δημοσίου είναι εθνικός στόχος και πως η διαθεσιμότητα ήταν για το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εθνική υποχρέωση. Στα άκρα η κόντρα και με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, ο οποίος παραπέμφθηκε παρά τη αντίθεση της συγκλήτου στο πειθαρχικό συμβούλιο, τη στιγμή που το Συμβούλιο του ιδρύματος εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά του Θεοδόση Πελεγρίνη.

Κατά την πολύωρη συνάντηση που είχε με τους διοικητικούς υπαλλήλους, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι δεν θα χάσουν τις δουλειές τους καθώς με την κινητικότητα θα εξασφαλίσουν άλλες θέσεις στις πανεπιστημιακές δομές. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας, όπως ανέφεραν δεν έλαβαν από τον υπουργό τις εγγυήσεις που ζήτησαν.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποφάσισαν να απεργήσουν ως και την Παρασκευή. Στις  γενικές συνελεύσεις της Πέμπτης θα γίνει ενημέρωση για το περιεχόμενο της συνάντησης και θα ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Βολές Αρβανιτόπουλου κατά Πελεγρίνη - ΣΥΡΙΖΑ

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος επεσήμανε ότι ο εξορθολογισμός του Δημοσίου είναι εθνικός στόχος και πως η  διαθεσιμότητα ήταν για το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εθνική υποχρέωση.

«Για την Κυβέρνηση διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απολύσεις είπε και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ορθολογική ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.

Παράλληλα,  αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει καταθέσει, λέγοντας πως έκανε εξαντλητικό διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την υλοποίηση  των σχεδίων ενδοϊδρυματικής και διαϊδρυματικής κινητικότητας για τους υπαλλήλους των Πανεπιστημίων,  που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Επίσης καταφέρθηκε κατά του πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον κ. Πελεγρίνη, λέγοντας πως  σε αντίθεση με τους 7 πρυτάνεις των άλλων Πανεπιστημίων,  που επηρεάστηκαν από τη διαθεσιμότητα, με την απραξία του κράτησε και κρατά το Ίδρυμα κλειστό.

«Τον παρέπεμψα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για τους λόγους που κατανοεί ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα, και τους οποίους ο ίδιος φρόντισε να αναδείξει σήμερα,  πλαισιωμένος από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο υπουργός.

Τέλος ο κ. Αρβανιτόπουλος κάλεσε τους καθηγητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ πρέπει να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο για να μην χαθεί το εξάμηνο.

«Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο υπάρχει χάριν των φοιτητών του και λειτουργεί για να υπηρετεί την προοπτική της Ελληνικής κοινωνίας» κατέληξε.

Καζάνι που βράζει το ΕΚΠΑ

Μέσα σε όλα αυτά και στον απόηχο της παραπομπής του πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ, μέσω ανοιχτής επιστολής, εξαπολύει σφοδρότατη επίθεση κατά του Θεοδόση Πελεγρίνη και τον εγκαλεί μεταξύ άλλων και για την διαχείρηση των οικονομικών του ιδρύματος.

Αφορμή στάθηκε η στάστη του πρύτανη καθώς και οι δηλώσεις του κατά των μελών του Συμβουλίου αφού είχε κάνει λόγο νωρίτερα σήμερα για «πέμπτη φάλαγγα του Φράνκο».

Την επιστολή υπογράδει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης καθηγητής  Δ. Μπερτσιμάς και μεταξύ άλλων κατηγορεί τον κ. Πελεγρίνη για  οικονομική ζημιά  ύψους άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ που προκάλεσε -όπως ισχυρίζεται- στο ίδρυμα.

Παράλληλα, το Συμβούλιο του Ιδρύματος, όπως αναφέρει η μακροσκελής επιστολή, με επανειλημμένες ανακοινώσεις του κάλεσε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, να προστατεύσει τους άξιους υπαλλήλους του Ιδρύματος, απαραίτητους για τη λειτουργία του, να διαφυλάξει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές διαδικασίες και το κύρος του θεσμού.