Δυόμισι φορές πάνω από την τιμή παραγωγού φτάνουν να πληρώνουν οι καταναλωτές βασικά φρούτα και λαχανικά, όπως ντομάτες, πατάτες, πορτοκάλια, μήλα.

Στις διαπιστώσεις αυτές καταλήγει η κλαδική έρευνα που διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την περίοδο 2005 – 2011. 

Τα υψηλά περιθώρια κέρδους, κυρίως τον χονδρεμπόρων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και των μεγάλων λιανεμπόρων, η ταχύτητα που επιδεικνύουν οι πρώτοι να αυξήσουν τις τιμές χονδρικής όταν αυξάνονται οι τιμές παραγωγού και από την άλλη η καθυστερημένη αντίδραση όταν μειώνονται οι τιμές παραγωγού, καθώς και οι παρεκκλίσεις που επιτρέπει το φορολογικό σύστημα βρίσκονται πίσω από το μεγάλο άνοιγμα στην «ψαλίδα» των τιμών από το χωράφι στο ράφι. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τα συμπεράσματα της κλαδικής έρευνας, και εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσεις άμεσα όπου απαιτείται. 

Για τη βελτίωση της κατάστασης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προτείνει μεταξύ άλλων ισχυρούς αγροτικούς συνεταιρισμούς και βελτίωση του φορολογικού συστήματος.

Η Αρχή κάνει αναφορά και στο θέμα των τιμολογίων από τους εμπόρους, οι οποίοι εμφανίζονται να αγοράζουν σε υψηλότερη τιμή της πραγματικής, με συνέπεια ο παραγωγός να ωφελείται από τη μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ και ο έμπορος να έχει υψηλότερο περιθώριο κέρδους.