Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη

Το μείζον ζήτημα της τραγικής κατάστασης των νοικοκυριών που ζουν χωρίς ρεύμα σε άθλιες συνθήκες και μάλιστα επικίνδυνες με αποτέλεσμα να χάνουν την ζωή τους στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν ανακύπτει και από το σημερινό περισταστικό στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης.

Λίγες ημέρες μόνο μετά το τραγικό συμβάν στη Θεσσαλονίκη, όπου η 13χρονη Σάρα έχασε τη ζωή της από μαγκάλι που άναψε με τη μητέρα της για να ζεσταθούν, μια οικογένεια στο Κορδελιό παρολίγο να καεί από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι.

«Η τετραμελής οικογένεια ζούσε στο ισόγειο μιας διόροφης πολυκατοικίας σε άθλιες συνθήκες. Δεν εργάζεται κανένα μέλος της και έχουν ένα ανήλικο παιδί με αποτέλεσμα να σιτίζονται από το δήμο και την Εκκλησία και εμείς να βοηθάμε όπως μπορούμε» εξηγεί στο newpost ο δήμαρχος Κορδελιού, κ. Στάθης Λαφαζανίδης.

Η οικογένεια κινδύνευσε να καεί από φωτιά, που προκλήθηκε τα ξημερώματα στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν σε μονοκατοικία στην οδό Ψυχάρη, στο Κορδελιό της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Στο σπίτι διέμεναν ένα ζευγάρι μαζί με τον ανήλικο γιο τους, ο οποίος έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους και η γιαγιά, η οποία πήρε εξιτήριο νωρίς το πρωί. H οικογένεια ζούσε χωρίς ρεύμα, χωρίς θέρμανση και χωρίς φαγητό πολλές φορές. Το ζευγάρι μάλιστα είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών και λάμβαναν αρκετές φορές βοήθεια από την εκκλησία ή το δήμο για να συντηρούνται.

Μάλιστα η σχέση των άπορων ενοίκων με την ιδιοκτήτρια του σπιτού δεν ήταν καλή καθώς η οικογένεια αδυνατούσε να πληρώσει το ενοίκιο, το ρεύμα και το νερό με αποτέλεσμα η ίδια η ιδιοκτήτρια να ζητήσει τη διακοπή του ρεύματος που ήταν στο όνομά της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ για τον περιστατικό, «η συμβεβλημένη με την επιχείρηση πελάτισσα και ιδιοκτήτρια της κατοικίας είχε ζητήσει τη λύση της σύμβασης προμήθειας ρεύματος και συνακόλουθα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης από την αρμόδια υπηρεσία, η οποία και πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαΐου 2012 – δηλαδή πριν από ενάμιση και πλέον χρόνο».

«Το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στη συγκεκριμένη οικογένεια. Τουλάχιστον 700 οικογένειες στο Κορδελιό, που μετρά 100.000 κατοίκους ζουν χωρίς ρεύμα με την ανεργία στην περιοχή μας να έχει χτυπήσει «κόκκινο». Η περιοχή ήταν κάποτε βιομηχανική και διαμένουν αρκετοί μετανάστες, αλλά τα τελευταία χρόνια η ανεργία και η ανέχεια μαστίζει τους κατοίκους που αναζητούν απέλπιδα ένα μεροκάματο» σημειώνει στο newpost, o δήμαρχος Κορδελιού- Ευόσμου, κ. Στάθης Λαφαζανίδης. 

Όπως μας εξηγεί ο δήμαρχος, η κατάσταση είναι τραγική και «πρέπει το κράτος να μεριμνήσει. Να δημιουργήσει προυποθέσεις για εργασία στη περιοχή και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη παροχή ρεύματος στις άπορες οικογένειες».

Τέλος, ο κ. Λαφαζανίδης ξεκαθάρισε ότι «ο νόμος δεν μας επιτρέπει να πληρώνουμε τη ΔΕΗ πολιτών με ανάγκη παρά μόνο τα ανταποδοτικά τέλη. Σε κάθε περίπτωση όμως τα οικονομικά των δήμων είναι κάκιστα».