Ως ύποπτος για τη διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, καλείται από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών τη Δευτέρα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, ενώ ταυτόχρονα καλείται και για πειθαρχική ανάκριση.

Ο κ. Πελεγρίνης καλείται σε ανωμοτί κατάθεση, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ στην οποία καταλογίζονται ευθύνες στον πρύτανη για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο.

Η εν λόγω προκαταρκτική εξέταση είχε διαταχθεί έπειτα από αναφορά που είχε υποβάλει στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Στη συνέχεια, είχε συσχετιστεί με αυτή την έρευνα και η επίμαχη ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ.

Παράλληλα, εντολή για πειθαρχική ανάκριση του πρύτανη διαβίβασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Σωτήρης Ρίζος, ο οποίος ταυτόχρονα προεδρεύει του πειθαρχικού συβουλίου των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ.

Την πειθαρχική ανάκριση θα διενεργήσει ο σύμβουλος του ελεγκτικού συνεδρίου, Δημήτρης Πέππας, ο οποίος και θα διενεργήσει τις απαιτούμενες ανακριτικές πράξεις, όπως να καλέσει τον κ. Πελεγρίνη, τα μέλη της Συγκλήτου του πανεπιστημίου Αθηνών και τα μέλη του Συμβουλίου. 

Σε ανακοίνωσή του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, αναφέρει:

«Τo Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εγώ προσωπικά δεχόμεθα αήθη επίθεση από ορισμένους κύκλους που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια. Δηλώνω ότι θα υπερασπιστώ το κύρος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την τιμή και την υπόληψή μου εκεί που κάθε έλληνας πολίτης δικαιούται. Δεν προτίθεμαι τώρα να απαντήσω δημόσια και με συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία στους συκοφάντες μου. Θα το πράξω σύντομα στα αρμόδια όργανα και δημόσια. Επαφίεμαι στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα για αποφασίσει για την τύχη του Πρύτανή της».

Την ίδια ώρα, η κόντρα με τους διοικητικούς υπαλλήλους οδηγείται στα άκρα, καθώς οι υπάλληλοι στο Καποδιστριακό αποφάσισαν δύο νέες 24ωρες απεργίες για αύριο και τη Δευτέρα.

Πάντως οι διοικητικοί δείχνουν μια σχετική «κόπωση» όπως διαφάνηκε στη συνέλευσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, η νέα απόφαση για απεργία πέρασε μεν με πλειοψηφία, όχι όμως και με τον ίδιο... ενθουσιασμό που είχαν αποφασιστεί όλες οι προηγούμενες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου πρότεινε στη συνέλευση λήξη της απεργίας, επανέναρξη του διαλόγου με το υπουργείο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα διωχθούν πειθαρχικά ούτε ο πρύτανης ούτε οι υπάλληλοι που δεν απογράφηκαν. Πρόταση η οποία, όμως, μειοψήφισε στη Γενική Συνέλευση.

Στο μεταξύ, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους κι έτσι θα επιστρέψουν στην εργασία τους από τη Δευτέρα. Σημειώνεται ότι στο ΕΜΠ λειτουργούν ήδη οι έξι από τις εννέα σχολές του ιδρύματος. 

Άγνωστη παραμένει, ωστόσο, η τύχη του εξαμήνου. Τον τελευταίο λόγο ως προς αυτό έχουν οι γενικές συνελεύσεις των τμημάτων, που θα αποφασίσουν σχετικά βάσει και του προγράμματος σπουδών κάθε τμήματος.

Συνάντηση Σαμαρά - Αρβανιτόπουλου

Nωρίτερα ο υπουργός Παιδείας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ανάμεσα στα σενάρια που εξετάστηκαν ήταν κι αυτό της επιστράτευσης των διοικητικών υπαλλήλων σε περίπτωση που συνεχιστεί η απεργία τους, ως ύστατη λύση προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο απορρίφθηκε κατηγορηματικά, όπως τόνιζαν πηγές προσκείμενες στον υπουργό Παιδείας.