Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Με τους διοικητικούς υπαλλήλους του Καποδιστριακού χωρισμένους στα δύο και αυτούς του Πολυτεχνείου να αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους η κρίση των τελευταίων εβδομάδων στην Παιδεία βαδίζει προς εκτόνωση. 

Μετά από μια θυελλώδη και σε κλίμα έντασης γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφασίστηκε τελικά οι διοικητικοί να συνεχίσουν με δύο 24ωρες απεργίες.

Ωστόσο αν και η απεργιακή επιτροπή τάχθηκε υπέρ δυο νέων 24ωρων απεργιών, για την Παρασκευή και τη Δευτέρα, το προεδρείο του συλλόγου αποχώρησε καταγγέλλοντας τη διαδικασία και δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι του ΕΚΠΑ σκοπεύουν σήμερα να εργαστούν κανονικά.

Η απόφαση υπέρ της απεργίας λήφθηκε δια βοής και περιλαμβάνει επίσης τη συνέχιση του διαλόγου με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο με διαπαραταξιακή επιτροπή των υπαλλήλων. Ο υπουργός Παιδείας έχει διαμηνύσει πάντως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διάλογος όσο είναι κλειστό το πανεπιστήμιο.

Την ίδια ώρα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους κι έτσι θα επιστρέψουν στην εργασία τους από τη Δευτέρα. Στο ΕΜΠ ήδη λειτουργούν οι έξι από τις εννέα σχολές του ιδρύματος. ενώ από Δευτέρα αναμένεται να ανοίξουν και τα εργαστήρια. 

Πάντως άγνωστη παραμένει η τύχη του εξαμήνου με τον τελευταίο να ανήκει στις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων, που θα αποφασίσουν σχετικά βάσει και του προγράμματος σπουδών κάθε τμήματος.

Την ώρα πάντως που οι διοικητικοί του ΕΜΠ και πιθανότατα και του ΕΚΠΑ τη Δευτέρα θα επιστρέφουν στις θέσεις τους ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης θα καταθέτει στον εισαγγελέα Πρωτοδικών ως ύποπτος για τη διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος. 

Ο κ. Πελεγρίνης καλείται σε ανωμοτί κατάθεση, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ στην οποία καταλογίζονται ευθύνες στον πρύτανη για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο.

Η εν λόγω προκαταρκτική εξέταση είχε διαταχθεί έπειτα από αναφορά που είχε υποβάλει στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Στη συνέχεια, είχε συσχετιστεί με αυτή την έρευνα και η επίμαχη ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ.

Από την πλευρά του ο πρύτανης κάνει λόγο για «αήθη επίθεση από ορισμένους κύκλους που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια».
«Δηλώνω ότι θα υπερασπιστώ το κύρος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την τιμή και την υπόληψή μου, εκεί που κάθε Έλληνας πολίτης δικαιούται.

Δεν προτίθεμαι τώρα να απαντήσω δημόσια και με συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία στους συκοφάντες μου. Θα το πράξω σύντομα στα αρμόδια όργανα και δημόσια. Επαφίεμαι στην πανεπιστημιακή κοινότητα για αποφασίσει για την τύχη του πρύτανή της», ανέφερε χαρακτηριστικά.