Στην παρατετεαμένη απεργία στην Παιδεία και την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια αναλύει σε άρθρο του ο Economist.  

Το δημοσίευμα του περιοδικού αρχίζει με την διαπίστωση ότι η κρίση μπορεί να αλλάξει νοοτροπίες, αναφερόμενο στους έλληνες φοιτητές οι οποίοι κάποτε ήταν αιώνιοι και τώρα  ζητούν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια με το φόβο ότι θα χαθεί το εξάμηνο. Και αυτό γιατί, όπως γράφει, οι γονείς τους δεν μπορούν πλέον λόγω της κρίσης, να πληρώνουν τα έξοδα τους. 

«Οι απεργοί παραπονιούνται ότι οι διοικτητικοί κλήθηκαν να φύγουν χωρίς πρώτα να αξιολογηθούν. Οι περικοπές στις θέσεις εργασίας υποστηρίζουν, αντανακλούν το ίδιο σύστημα της πολιτικής πατρωνίας το οποίο ίσχυε παλαιότερα για να γίνονται οι διορισμοί στο δημόσιο. "Δεν είχα έναν ισχυρό καθηγητή ή τις κατάλληλες πολιτικές διασυνδέσεις για να σώσω την θέση μου", λέει ο Παντελής ένας τεχνικός υπολογιστών στο Πολυτεχνείο που επιλέχθηκε για την κινητικότητα. 

Ο Economist κάνει αναφορά και στην κόντρα Αρβανιτόπουλου- Πελεγρίνη και αναφέρει πως «ο κ. Πελεγρίνης υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, την αριστερή αξιωματική αντιπολίτευση, της οποία ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας, ένας νεαρός πυρπολητής. Μέλη της φοιτητικής του παράταξης, παρέχουν προστασία στην περιφρούρηση της απεργίας των διοικητικών και εκφοβίζουν τους υπαλλήλους που θέλουν να μπουν στα γραφεία τους».