Η μείωση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, η υπαγωγή τους στην ασφάλιση του ΙΚΑ και η φημολογούμενη μετατροπή τους σε δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ήταν μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή Γενική Συνέλευση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν ο ειδικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιάννης Ιωαννίδης, οι βουλευτές Κ. Καραγκούνης (ΝΔ), Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ) και Αθ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ), ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παν. Πικραμμένος, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες, ο Γενικός Επίτροπος των Διοικητικών Δικαστηρίων Κ. Πετρόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός, οι αντιπρόεδροι του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου και Αθ. Ράντος, οι πρόεδροι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, δικαστές, κ.λπ.

Ο ειδικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιάννης Ιωαννίδης ανέφερε ότι το πρόβλημα του μεγάλου αριθμού των αγωγών και των εκκρεμών υποθέσεων στα δικαστήρια, δεν λύνεται με δικονομικές νομοθετικές ρυθμίσεις, καθώς το πρόβλημα επανέρχεται. Ο μεγάλος όγκος των εκκρεμών υποθέσεων δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, επισήμανε ο κ. Ιωαννίδης και πρόσθεσε ότι για να υπάρξει αποτέλεσμα πρέπει να γίνουν βαθιές τομές, όπως είναι να λειτουργήσει η αξιοκρατία σε όλους τους τομείς, κ.λπ.

Παράλληλα, ο κ. Ιωαννίδης τόνισε ότι από το υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας  κ. Πικραμμένος τόνισε ότι το Δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι δεν μπορεί για τα ίδια πραγματικά περιστατικά να επιβληθεί από διαφορετικά δικαστήρια ποινική και διοικητική κύρωση.

Έτσι όμως, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣτΕ, "τινάζεται στον αέρα το σύστημα επιβολής κυρώσεων που προβλέπεται, για παράδειγμα από τον ελληνικό τελωνειακό κώδικα, με αποτέλεσμα αναρίθμητα πρόστιμα, τα οποία έχουν επιβληθεί να μην μπορούν να εισπραχθούν και να επιβραβεύονται με τον τρόπο αυτό, έστω και έμμεσα, οι λαθρέμποροί". Και προσέθεσε ότι πρέπει να υπάρξει θεσμικός διάλογος μεταξύ των δικαστηρίων των διαφόρων εννόμων τάξεων.

Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες, τόνισε ότι το να μιλάμε ξανά και ξανά για τη δικαστική ανεξαρτησία, αυτό δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με την εφαρμογή στην πράξη των αρχών που έχουν σχέση με τη δικαστική ανεξαρτησία.


Ο Γενικός Επίτροπος των Διοικητικών Δικαστηρίων Κ. Πετρόπουλος, ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι στις 31.12.2010 εκκρεμούσαν στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία 472.000 υποθέσεις, δηλαδή υπήρχε μια αύξηση κατά 35.500 σε σχέση με τις υποθέσεις που εκκρεμούσαν στο τέλος του 2009. Εξ αυτών οι 430.800 εκκρεμούν στα Διοικητικά Πρωτοδικεία, προσέθεσε ο κ. Πετρόπουλος.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Γεώργ. Φαλτσέτος αναφερόμενος στο "κούρεμα" των αποδοχών των δικαστών, τόνισε:

Εμείς, το μόνο κούρεμα που θα θέλαμε να συζητήσουμε είναι αυτό που γίνεται στα κουρεία και στα κομμωτήρια. Κι΄ αυτό, γιατί οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών μειώθηκαν ήδη υπέρμετρα και δυσανάλογα σε σχέση με όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ τέτοια δυσμενή μεταχείριση δεν είχαν οι λειτουργοί των άλλων δύο λειτουργιών (εκτελεστικής και νομοθετικής).

Ως προς την φημολογούμενη υπαγωγή των δικαστικών στην κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Φαλτσέτος υπογράμμισε: "Περαιτέρω, ενώ αναμέναμε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου για να συζητήσουμε τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ιδίου κατά τη συνάντηση με τις Δικαστικές Ενώσεις την 1.11.2010, με την υπ΄ αριθμ. Δ5/1015067/ΕΞ 2011/27.1.2011 απόφαση αυτού (υπουργού Οικονομικών) ανατέθηκε σε ιδιωτικές (λογιστικές) εταιρίες η εκπόνηση "Μελέτης του νέου μισθολογίου και της δυναμικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα που προβλέπεται από το πρόγραμμα στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας (μνημόνιο)", όπου οι δικαστικοί λειτουργοί χαρακτηρίζονται ως υπάλληλοι, εξαιρώντας μάλιστα τους φορείς των άλλων δύο λειτουργιών του κράτους (νομοθετικής και εκτελεστικής). Έτσι, παραβιάζεται το Σύνταγμα, το οποίο αφενός επιτάσσει το ισότιμο και ισόκυρο των τριών λειτουργιών του κράτους, αφετέρου κατοχυρώνει τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών".

Και προσέθεσε ως προς το ζήτημα αυτό ο πρόεδρος της Ένωσης ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε ότι "δεν υφίσταται ζήτημα υπαγωγής των δικαστικών λειτουργών στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων".