Θετικό είνα το κλίμα για το άνοιγμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση του συντονιστικού οργάνου των πρυτάνεων υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων και της συνέχισης του διαλόγου. 

Με ανακοίνωσή του, το διευρυμένο συντονιστικό των πρυτάνεων κάλεσε το υπουργείο Παιδείας να πάρει πρωτοβουλίες για την άμεση εκτόνωση της κατάστασης στα πανεπιστήμια, ενώ στήριξε τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεοδόση Πελεγρίνη, που καλείται να λογοδοτήσει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος.

Σήμερα οι δοικητικοί υπάλληλοι του Καποδιστριακού αναμένεται να αποφασίσουν το αν και πότε θα ανοίξει το ίδρυμα, καθώς η πλειοψηφούσα παράταξη του συλλόγου τους κάλεσε τους εργαζομένους να προσέλθουν στην εργασία τους και να συνδράμουν αποφασιστικά στο άνοιγμα του πανεπιστημίου. Η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της απεργιακής επιτροπής που έχει κηρύξει νέα 24ωρη απεργία σήμερα και μια ακόμη τη Δευτέρα.

Στο Πολυτεχνείο, η κατάσταση τείνει να ομαλοποιηθεί πλήρως, αφού χθες οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Ήδη σε έξι από τις εννέα Σχολές του ΕΜΠ διεξάγονται μαθήματα, ενώ  από τη Δευτέρα αναμένεται να λειτουργήσουν και οι υπηρεσίες των γραμματειών και των εργαστηρίων. 

Στον εισαγγελέα τη Δευτέρα ο Πελεγρίνης

Μετά την παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, με απόφαση του υπουργού Παιδείας, ο πρύτανης του Καποδιστριακού τη Δευτέρα καλείται από τον εισαγγελέα  ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων που σχετίζονται με τη μη λειτουργία του πανεπιστημίου καθώς θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το «λουκέτο» των 13 εβδομάδων στο ίδρυμα.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ θα καταθέσει ανωμοτί, με αφορμή ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ στην οποία καταλογίζονται ευθύνες στον πρύτανη για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο.

Η εν λόγω προκαταρκτική εξέταση είχε διαταχθεί έπειτα από αναφορά που είχε υποβάλει στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Στη συνέχεια, είχε συσχετιστεί με αυτή την έρευνα και η επίμαχη ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ.