Ρεπορτάζ: Τιτίκα Ανουσάκη

Για επί της ουσίας κατάργηση της διαδοχικής ασφάλισης με σημαντικότατες αλλαγές στην πρόωρη συνταξιοδότηση, κάνουν λόγο ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης σχολιάζοντας την εγκύκλιο του ΙΚΑ που αλλάζει ριζικά του υπάρχον καθεστώς. 

Αποκωδικοποιώντας την εγκύκλιο, περισσότερο θίγονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που επέστρεψαν στο ΙΚΑ καθώς και οι μητέρες με ανήλικα παιδιά, καθώς ενδεχομένως να χρειαστεί να περιμένουν για τη σύνταξη ακόμα και δέκα χρόνια περισσότερο. 

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο και σύμβουλο Εργασίας κ. Γιάννη Σωπασή που μίλησε στο newpost.gr πρόκειται για εγκύκλιο που «ουσιαστικά καταργεί το καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης» ενώ εξέφρασε και τις επιφυλάξεις του για το σύννομο της εγκυκλίου. 

Όπως εκτιμά θίγονται τουλάχιστον 2.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι βρίσκονται σε διαδικασίες συνταξιοδότησης ενώ αντίφαση προκαλείται στο σημείο της εγκυκλίου όπου προβλέπεται πως «περιπτώσεις που έχουν αντιμετωπιστεί διαφορετικά, και αφορούν συνταξιοδοτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, θα ανακληθούν» ενώ λίγο παρακάτω αναφέρεται πως «τα παραπάνω θα ισχύσουν για τις αιτήσεις αναγνώρισης ή συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν από την ημερομηνία έναρξης της παρούσης και μετά, ενώ οι αποφάσεις αναγνώρισης και συνταξιοδότησης που έχουν ήδη εκδοθεί εξακολουθούν να ισχύουν».

Όπως επισημαίνει ο κ. Σωπασής υπάρχει μεγάλη αντίφαση στην εγκύκλιο, ενώ εάν λάβει κανείς υπόψη του την πρώτη πρόβλεψη περί ανάκλησης αποφάσεων που έχουν εκδοθεί επισημαίνει πως δεν διευκρινίζει εάν θα ζητήσει την επιστροφή χρημάτων με βάση τον προηγούμενο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. 

Επί της ουσίας η μεγάλη αλλαγή που επιφέρει είναι ότι καταργεί το δικαίωμα θεμελίωσης συνταξιοδότησης ενώ ο εργαζόμενος είναι ασφαλισμένος σε άλλον εκτός του ΙΚΑ ασφαλιστικό φορέα. 

Αυτό σημαίνει, ότι όσοι αυτοαπασχολούμενοι ασφαλίστηκαν εκ νέου στο ΙΚΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και μετά, θα λάβουν μειωμένη σύνταξη στα 62 και πλήρη στα 67. Αύξηση των ορίων ηλικίας θα υπάρξει και για τις μητέρες ανηλίκων που μπορεί κατά περίπτωση να φθάσει ακόμη και στα 62 χρόνια από τα 50 χρόνια που ήταν σήμερα. 

Σημειώνεται πως η εγκύκλιος του ΙΚΑ, όπως ανέφερε νωρίτερα και το newpost.gr, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε μια σκληρή ανακοίνωσή του ζήτησε την απόσυρση της εγκυκλίου.

TAGS