Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Προθεσμία για να απολογηθούν στις 11 Ιανουαρίου του 2014 πήραν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Στάθης Μπούκουρας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Γιώργος Γερμενής, ύστερα από σχετική πρόταση των ανακριτριών που χειρίζονται τη δικογραφία της Χρυσής Αυγής.

Στο εφετείο, εκτός από τους βουλευτές συγκεντρώθηκαν και περίπου 30 άτομα υποστηρικτές του κόμματος, μεταξύ αυτών και βουλευτές, όπως ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και ο Ηλίας Κασιδιάρης. 

Ο κ. Κασιδιάρης μιλώντας στις κάμερες ευχήθηκε «χρόνια πολλά» στον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, τονίζοντας ότι «είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που ξεφτίλισε το σύστημα». Ακόμη είπε πως «οι συνάδελφοί μας πήραν προθεσμία, γιατί η αντιτρομοκρατική έχει να ερευνήσει ένα ξωκλήσι και ένα μαντρί για να βρουν τα υπερόπλα της Χρυσής Αυγής». 

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν πως οι ανακρίτριες έχουν στα χέρια τους νέα στοιχεία σε σχέση με τη δικογραφία. Τις τελευταίες ημέρες παρέλαβαν σκληρούς δίσκους από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, στους οποίους περιλαμβάνεται πλήθος στοιχείων (μόνο για να μεταγραφούν από έναν υπολογιστή σε έναν άλλο χρειάζονται πάρα πολλές ώρες). Τα στοιχεία αυτά προήλθαν από τις έρευνες της αστυνομίας στα σπίτια των βουλευτών, Νίκου Μιχαλολιάκου, Ηλία Κασιδιάρη και Γιώργου Γερμενή. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι ανακρίτριες έχουν στα χέρια τους οπτικοακουστικό υλικό, όπου φαίνεται η στρατολόγηση νέων μελών της οργάνωσης και η εκπαίδευσή τους με πραγματικά όπλα, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, παρουσία τουλάχιστον ενός βουλευτή.

Εν τω μεταξύ από τις εφέτες ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου απορρίφθηκε και η αίτηση αποφυλάκισης του Χρήστου Παππά με ένα σκεπτικό που αριθμεί τις 22 σελίδες.

Στο αιτιολογικό της απορριπτικής διάταξης αναφέρεται πως «όψιμα ο Χρήστος Παππάς αποκυρύττει τις βίαιες επιθέσεις σε μετανάστες», ενώ τονίζεται ότι η ιδεολογία του αιτούντος δεν θα επηρέαζε την ανάκριση, εάν αυτή δεν γινόταν πράξη με τις για πολλά χρόνια οργανωμένες βίαιες πράξεις των μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής, ως αποτέλεσμα των οποίων έγιναν δολοφονίες και άλλα σοβαρά εγκλήματα.

«Είναι ο εκφραστής της ιδεολογίας της οργάνωσης, έχει δε τον ρόλο του υπεύθυνου για την καθοδήγηση των μελών της. Με το προκάλυμμα της βουλευτικής ασυλίας, ήταν επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης σε βίαιες δράσεις και παράνομες ενέργειες», επισημαίνεται στο αιτιολογικό. 

Στο μεταξύ, διαφορετική στάση έναντι των υπολοίπων συναδέλφων του φαίνεται να τηρεί ο βουλευτής Κορινθίας Στάθης Μπούκουρας, ο οποίος χαρακτηρίζει νομότυπες τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια των κατηγορούμενων βουλευτών χθες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Παράλληλα επισημαίνει πως τον εκπροσωπεί το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια και όχι άλλος δικηγόρος.

Σε ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου του Αλέξη Κούγια υπογραμμίζεται ότι «τον κ. Μπούκουρα δεν εκφράζουν οι προσωπικές απόψεις άλλων βουλευτών του κινήματος, ούτε οι χαρακτηρισμοί που αφορούν τις δύο εφέτες ανακριτές και την ελληνική Δικαιοσύνη».