Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Πολλές άτοκες δόσεις προσφέρει η ΔΕΗ σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών προκειμένου να επανασυνδεθεί στο ηλεκτρικό ρεύμα στα νοικοκυριά.Όμως οι άτοκες αυτές δόσεις έπονται ενός τρομερού παραλογισμού: ο οφειλέτης πρέπει να προκαταβάλει... το μισό χρέος.

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές στη ΔΕΗ ότι ο νοικοκύρης που αφήνει το ρεύμα να κοπεί, είναι αυτός που έχει φτάσει στο έσχατο σημείο φτώχειας και, φυσικά, δεν έχει να το πληρώσει.

Δεν έχουν κάνει μια απλή μαθηματική πράξη οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ: της διακοπής παροχής προηγούνται δύο ή και τρεις λογαριασμοί που μένουν απλήρωτοι. Αν ο καταναλωτής δεν μπορεί να ανταποκριθεί τμηματικά έστω και σε έναν από αυτούς, φυσικά και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο μισό χρέος που έχει σωρευτεί.

«Είναι πολύ μεγάλες οι προκαταβολές που ζητά η ΔΕΗ. Βέβαια, μετά το θάνατο του παιδιού στη Θεσσαλονίκη, σιωπηρά έχει δοθεί μια εντολή να επιτρέπουν το διακανονισμό μόνο με δόσεις. Μέχρι να κοπάσει ο θόρυβος η προτροπή είναι “δώστε ό,τι έχετε”. Αλλά αυτό συμβαίνει μόνο την τελευταία εβδομάδα», λέει στο newpost o «Ρομπέν του ηλεκτρικού ρεύματος», Νίκος Ασλάνογλου. Πρόκειται για τον άνθρωπο που δικαιώθηκε από το δικαστήριο για τη σωρεία επανασυνδέσεων ρεύματος σε σπίτια ανθρώπων που δεν είχαν να πληρώσουν.

Μάλιστα προσθέτει ότι μέχρι και πριν από ελάχιστες εβδομάδες, τα τέλη επανασύνδεσης ήταν ένα ακόμη δυσβάσταχτο κόστος, που έφτανε πολλές φορές και τα 200 ευρώ. «Τον τελευταίο καιρό ή δεν τα χρεώνουν, ή τα προσθέτουν στο χρέος και δεν ξέρει κανείς πόσο είναι το ποσό».

ΔΕΗ: Γνωστό το πρόβλημα αλλά.. τι να κάνουμε

«Η ΔΕΗ έχει εφαρμόσει την κοινωνική πολιτική με πολλές δόσεις σε πολλές περιπτώσεις ευάλωτων καταναλωτών. Τα χρέη από επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και νοικοκυριά αγγίζουν το 1,2 δισ», λέει στο newpost ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ΔΕΚΟ Κίμων Στεργιώτης.

«Ο διακανονισμός γίνεται με βάση το προφίλ του καταναλωτή, συνεχίζει. Αν είναι στις ευπαθείς ομάδες- μακροχρόνια άνεργος, πολύτεκνος, ΑμΕΑ κλπ – που έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο, ή αν μπορεί να πιστοποιήσει με κρατικό έγγραφο ότι πραγματικά δυσκολεύεται να ανταποκριθεί και πάντα σε συνάρτηση με το αν ήταν τυπικός στις πληρωμές του τα προηγούμενα χρόνια, η ΔΕΗ προσφέρει δόσεις μέχρι και 3 χρόνια».

Επισημάναμε στον κύριο Στεργιώτη ότι οι καταναλωτές δεν δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις δόσεις, αλλά στις υπέρογκες προκαταβολές που ζητά η επιχείρηση προκειμένου ο διακανονισμός να προχωρήσει, οι οποίες αγγίζουν το 50% του χρέους.

«Το γνωρίζω πολύ καλά», απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια και συνεχίζει: «Είμαστε κρατικοί υπάλληλοι. Αν κάνουμε κάτι που δεν προβλέπεται από το νόμο θα μας παραπέμψουν στα πειθαρχικά και θα μας απολύσουν».

TAGS