Γράφει η Ντία Μούλου

Προς το τέλος της φαίνεται να οδεύει η κρίση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς αύριο ανοίγει το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και παράλληλα συνεδριάζουν οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Καποδιστριακό, προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. 

Ήδη από το πρωί της Παρασκευής το ένα τρίτο του διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών επέστρεψε στις θέσεις του, με την  πλειοψηφούσα παράταξη του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων να καλεί τους εργαζομένους να προσέλθουν στην εργασία τους και να συνδράμουν αποφασιστικά στο άνοιγμα του ιδρύματος. Να σημειωθεί πως η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της απεργιακής επιτροπής που κήρυξε δύο νέες 24ωρες απεργίες για την Παρασκευή και αύριο. 

Από την άλλη πλευρά, στο Πολυτεχνείο η κατάσταση τείνει να εξομαλυνθεί πλήρως, αφού οι διοικητικοί αποφάσισαν να αναστείλουν την απεργία και να συνεχιστεί ο διάλογος με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, εφόσον το υπουργείο Παιδείας  τηρήσει όλες τις εγγυήσεις του για τα προγράμματα της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας. Ήδη σε έξι από τις εννέα Σχολές του ΕΜΠ διεξάγονται μαθήματα (Πολιτικοί Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Ναυπηγοί και Τοπογράφοι) και από αύριο, μετά την λήξη των απεργιών των διοικητικών υπαλλήλων αναμένεται να λειτουργήσουν και οι υπηρεσίες των γραμματειών και των εργαστηρίων. 

Στον εισαγγελέα ο Πελεγρίνης

Στο μεταξύ, αύριο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, θα περάσει την πόρτα του εισαγγελέα Πρωτοδικών για να καταθέσει ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων  πράξεων που σχετίζονται με τη μη λειτουργία του πανεπιστημίου. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πελεγρίνης  θα καταθέσει ανωμοτί, με αφορμή ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ στην οποία καταλογίζονται ευθύνες στον πρύτανη για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο και το «λουκέτο» των 13 εβδομάδων.

Η εν λόγω προκαταρκτική εξέταση είχε διαταχθεί ύστερα από αναφορά που είχε υποβάλει στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Παιδείας, με την οποία συσχετίστηκε και η επίμαχη ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ.

Αρβανιτόπουλος: Η Πολιτεία δεν θα δεχθεί καμία έκπτωση για το εξάμηνο

«Περιμένω τους καθηγητές και τους φοιτητές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στα μαθήματά τους από Δευτέρα», τόνισε κατά την ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2014 ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Επικαλούμενος την απόφαση  του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του Καποδιστριακού, ο υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι περιμένει από αύριο να προσέλθουν κανονικά οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές στις παραδόσεις τους. Για την τύχη του εξαμήνου επανέλαβε πως «η Πολιτεία δεν θα δεχθεί καμία έκπτωση, ούτε μία ώρα λιγότερο απ' τις 13 εκπαιδευτικές εβδομάδες που ορίζει ο νόμος», και η επιταγή αυτή θα εκπληρωθεί, «ακόμα και με μαθήματα μέσα στο καλοκαίρι».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός Παιδείας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως «η αναστάτωση στην Παιδεία, έχει όνομα και διεύθυνση - ΣΥΡΙΖΑ και Κουμουνδούρου».

«Αρνηθήκατε το θεσμικό εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά το 80% της ακαδημαϊκής κοινότητας εξέλεξε συμβούλια σε όλα τα ιδρύματα της χώρας, με επιφανείς προσωπικότητες», είπε απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Με μοχλό τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, βάλατε σε ομηρία τους φοιτητές, τις οικογένειές τους, αλλά και τους υπαλλήλους. Εμείς θέσαμε σε διαθεσιμότητα 1.165 υπαλλήλους, κι εσείς σε ομηρία 80.000 φοιτητές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου», σημείωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

«Για την κυβέρνηση, διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απολύσεις. Στόχος μας είναι η ορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες. Για τους εκπαιδευτικούς που θέσαμε σε διαθεσιμότητα από την 31η Οκτωβρίου, σήμερα εγκρίναμε την επανατοποθέτηση 1.250, και την Τρίτη, το Συμβούλιο θα επανατοποθετήσει άλλους 150», κατέληξε.