Ολόκληρες περιοχές της χώρας πρωταγωνιστούν στη συνταγογράφηση κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων, για το α' εξάμηνο του 2013.

Σύμφωνα με την εφημερίδα  Καθημερινής της Κυριακής, δέκα είναι οι νομοί που πρωταγωνιστούν στην... υπερσυνταγογράφηση.

«Πρωταθλητής» στη λίστα είναι ο νομός Λαρίσης με 9% του συνολικού όγκου αυτής, έχοντας 17.000 ευρώ για εξετάσεις ανά χίλιους κατοίκους, έναντι 10.000 ευρών στον νομό Μαγνησίας που έρχεται δεύτερος.

Για να καταλάβουμε τη διαφορά, σημειώνουμε πως η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει ένα 10% αλλά με τον ίδιο αριθμό παραπεμπτικών με την Λάρισα.

Στην Αττική το ποσό για εξετάσεις ανά χίλιους κατοίκους βρίσκεται στις 8.000 ευρώ με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ να δείχνουν ότι η αναγραφή παραπεμπτικών από αγγειοχειρουργούς και γαστρεντερολόγους, στον νομό Λαρίσης, να είναι εξαπλάσια απ΄' ότι στην Αττική.

Αντίστοιχες περιπτώσεις συναντούνται και σε άλλους νομούς συναντιούνται και αλλού. Στο δήμο Αλίμου για παράδειγμα παρουσιάζεται 13 φορές υψηλότερη ζήτηση σε χειρουργούς απ΄ότι σε ολόκληρο το μέσο όρο της Αττικής, ενώ η ζήτηση γαστρεντερολόγων στην Νέα Σμύρνη είναι πέντε φορές υψηλότερη.

Η υψηλότερη μέση τιμής συνταγής καταγράφηκε στον νομό Καρδίτσας, 103,3 ευρώ ανά συνταγή ή 2,2 φορές η διάμεση τιμή, όπως αυτή καταγράφηκε στην Αρκαδία και τα Χανιά.

Το πρώτο εξάμηνο του 2013 γράφτηκαν σε όλη την Ελλάδα 1.173.631 παραπεμπτικά για εξετάσεις, συνολικής δαπάνης 53 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 13,5 εκατ. είχαν να κάνουν με παθολόγους και άλλα 11,2 εκατ. με καρδιολόγους.

Οι δέκα νομοί με την υψηλότερη δαπάνη για κλινικές και παρακλινικές εξετάσεις είναι:

-Λαρίσης

-Μαγνησίας

-Τρικάλων

-Αχαϊας

-Θεσπρωτίας

-Αττικής

-Δράμας

-Κέρκυρας

-Χανίων

-Ιωαννίνων  

TAGS