Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Σφήνα στην πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων, με επικεφαλής τον Κώστα Μπακογιάννη, που ζητούσαν ρύθμιση η οποία να τους «λύνει» τα χέρια ώστε να μπορούν να τακτοποιήσουν οφειλές και να καλύψουν το κόστος της επανασύνδεσης του ρεύματος στους αδύναμους πολίτες, μπαίνει μια άλλη ομάδα πέντε δημάρχων με επικεφαλής τους Γιώργο Καμίνη- Γιάννη Μπουτάρη

Μια κόντρα δημάρχων με ορίζοντα, όπως μπορεί να συμπεράνει  κανείς, τις ερχόμενες εκλογές και  εις βάρος των νοικοκυριών που δεν μπορούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ

Σε κοινή τους συνέντευξη τύπου οιδήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Πατρέων Γιάννης Δημαράς, Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης και Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος, και υπό την ονομασία «Πρωτοβουλία των Πέντε Δημάρχων», εξέφρασαν έντονα την αντίδρασή τους: 

«Τι πάει να πει να πληρώνουν οι δήμοι τους λογαριασμούς της ΔΕΗ» αναρωτήθηκε ο κ. Καμίνης, ο οποίος κατήγγειλε φαινόμενα δημαγωγίας και λαϊκισμού γύρω από το θέμα των πολιτών που δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.  

Με αφορμή το θάνατο της μαθήτριας από μαγκάλι στη Θεσσαλονίκη και τα προβλήματα και σε άλλα νοικοκυριά που ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Μπουτάρης είπε ότι σαφώς υπάρχει πρόβλημα με τη θέρμανση, αλλά πρόσθεσε: «Εγώ δεν βλέπω σπίτια να λαμπαδιάζουν κάθε μέρα». 

«Αν μπορούν αυτοί ας τα πληρώσουν» 

Το γεγονός ότι προηγήθηκε ανακοίνωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η οποία ζητούσε από τους τοπικούς άρχοντες λίστες με τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, που ήταν εγγεγραμμένοι στις λίστες των κοινωνικών-προνοιακών δομών, δήμων, Περιφερειών και της εκκλησίας την 1η Νοεμβρίου, προκειμένου είτε να επανασυνδεθεί είτε να μην διακοπή η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, δεν τους πτόησε. 

«Δεν θα περάσει αυτό από το ελεγκτικό συνέδριο», δηλώνει στο newpost.gr ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης. «Δεν υπάρχει τρόπος να τα πληρώνουν οι δήμοι. Αν μπορούν οι συνάδελφοι που το προτείνουν και έχουν, ε τι να πώ... ας τα πληρώσουν», καταλήγει.