Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Εδώ και βδομάδες δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι οι πανεπιστημιακές σχολές πρέπει να ανοίξουν για να μην κινδυνεύσει στο εξάμηνο. Ουδείς όμως έδωσε βάση στη φωνή των φοιτητών, των πρωτοετών που δεν έχουν ακόμη εγγραφεί, των απόφοιτων που περιμένουν μια υπογραφή για να πάρουν το πτυχίο στα χέρια τους, εκατοντάδων άλλων που αιμορραγούν οικονομικά περιμένοντας άπραγοι.

Και τώρα, την ύστατη στιγμή, οι ίδιοι φοιτητές, που –ας μην ξεχνάμε, είναι αυτοί που δίνουν λόγο ύπαρξης στα πανεπιστήμια- ξαναμιλούν και δηλώνουν κατηγορηματικά: «Έτσι όπως τα κάνατε… καλύτερα να χαθεί το εξάμηνο»!

Σε σύνολο 1997 ψήφων, η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, με ποσοστό 58% απάντησε: «θέλω να χαθεί το εξάμηνο», σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, υπό τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αριστείδη Χατζή.

«Παρότι είναι μια πρόχειρη δημοσκόπηση, χωρίς επιστημονική εγκυρότητα. Ωστόσο, είναι αρκούντως ενδεικτική της γνώμης που έχουν οι φοιτητές», όπως επισημαίνει στο newpost  ο κ. Χατζής, που επιχείρησε να αποτυπώσει σε αριθμούς, τα σχόλια των φοιτητών στην σελίδα του στο facebook.

Στον αντίποδα, μόλις το 22% των φοιτητών απάντησε ότι θέλει να σωθεί το εξάμηνο.

«Προφανώς ο σπουδαιότερος λόγος, είναι ότι οι φοιτητές δεν ανέχονται εκπτώσεις στις ακαδημαϊκές τους σπουδές, οι οποίες προφανώς και θα γίνουν αν υποθέσουμε ότι οι σχολές ανοίξουν στα μέσα του Δεκεμβρίου», υποστηρίζει ο καθηγητής Φιλοσοφίας, κ. Χατζής.

Δεύτερος, αλλά εξίσου σημαντικός λόγος για πολλούς από την φοιτητική κοινότητα είναι ο οικονομικός. «Πολλοί προγραμματίζουν να εργαστούν κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού, για να συμβάλλουν στον οικογενειακό ή προσωπικό προϋπολογισμό», λέει ο ίδιος.

Βάσει του υπολογισμού του καθηγητή, «αν το εξάμηνο άρχιζε χθες (Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου) ακόμη και με σύντομες εξεταστικές, θα φτάναμε μέχρι τα τέλη Ιουλίου, αν όχι αρχές Αυγούστου».

Γεγονός είναι πάντως οι σχολές παραμένουν κλειστές, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκήρυξαν χθες δύο νέες 24ωρες απεργίες, για σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη.

Στο ερώτημα, θέλετε να χαθεί ή να σωθεί το χειμερινό εξάμηνο, το 17% δεν ξέρει τι είναι καλύτερο ή χειρότερο, ενώ το 3% δηλώνει με απογοήτευση ότι δεν ενδιαφέρεται πια.

 

«Ήμουν από εκείνους που φώναζα από την αρχή, ότι η διαφορά των διοικητικών με το υπουργείο, πρέπει να λυθεί με ανοιχτά τα πανεπιστήμια. Όμως εδώ που φτάσαμε, δε μπορώ να δεχτώ ότι θα με ξεπετάξουν με μια εξεταστική στο “πόδι”, χωρίς να έχουν μεσολαβήσει οι απαραίτητες ακαδημαϊκές παραδόσεις», λέει στο newpost η 20χρονη φοιτήτρια Φιλοσοφικής, Γεωργία Πανοπούλου, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση του πανεπιστημίου.

«Αρκετοί συνάδελφοι καθηγητές, μεταξύ των δύο επιλογών, συντάσσονται με αυτό που θεωρούν λιγότερο χειρότερο. Δηλαδή να χαθεί το εξάμηνο, αλλά όχι και το ακαδημαϊκό έτος», υποστηρίζει ο καθηγητής Φιλοσοφίας Αριστείδης Χατζής, για μια προοπτική που από το 1985 που πρωτομπήκε ο ίδιος ως φοιτητής στο πανεπιστήμιο, δεν θυμάται ποτέ να έχει καταγραφεί.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να καλυφθούν οι παραδόσεις των μαθημάτων που χάθηκαν κατά την απεργία το εαρινό ερχόμενο εξάμηνο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές να ολοκληρώσουν κανονικά στα 4 χρόνια τις σπουδές τους.