Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά αλλά και την είσοδο στο... εκλογικό 2014 γιορτάζει η τοπική αυτοδιοίκηση και οι δήμαρχοι της χώρας κάνουν τα πάντα για να πάρουν «πόντους» στην προεκλογική μάχη.

Άλλοι με αιματηρή οικονομία, άλλοι με νεφελώδεις συνεργασίες, άλλοι με αδιανόητη για την εποχή σπατάλη.

Στολίδια αντί προεκλογικών... φυλλαδίων στην Αθήνα

Η λιτότητα και οι «σφιχτοί» προϋπολογισμοί πήγαν... περίπατο στο δήμο της Αθήνας, καθώς η είσοδος στην νέα εκλογική χρονιά πρέπει να είναι πανηγυρική και εντυπωσιακή.

Τα χρήματα που θα δαπανήσει ο δήμος της Αθήνας για τις Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις αγγίζουν τις 600.000 ευρώ.

Όπως λέει στο newpost, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νέλη Παπαχελά «το κόστος είναι 400.000 ευρώ συν ΦΠΑ, με τον οποίο φτάνει τα 600.000 ευρώ. Είναι 200.000 ευρώ περισσότερα από όσα ξοδέψαμε πέρσι. Στις αμοιβές των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν, προστέθηκαν φέτος 50.000 ευρώ προς εταιρεία security, αφού δεν έχουμε πια δημοτική αστυνομία, και 150.000 για την αγορά καινούργιων στολιδιών, αφού τις προηγούμενες δύο χρονιές “τη βγάλαμε” με ό,τι είχαμε στις αποθήκες.

Χριστουγεννιάτικη... αιθαλομίχλη στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα γίνουν οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και πόσο θα κοστίσουν.

Από το γραφείο τύπου του δήμου παραπέμπουν στο γραφείο της αντιδημάρχου Πολιτισμού Έλλης Χρυσίδου. Από το γραφείο τύπου της αντιδημάρχου Πολιτισμού - η οποία απουσιάζει στο εξωτερικό- επιμένουν ότι η αντιδημαρχία έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει μόλις τρεις περιφερειακές εκδηλώσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Ενημερώνουν, μάλιστα, πως για όλες τις υπόλοιπες εκδηλώσεις, που γίνονται σε συνεργασία με τη ΔΕΘ, γνώση έχει μόνο το γραφείο δημάρχου.

Με ένα δεύτερο τηλεφώνημα στο γραφείο τύπου του δήμου δεν καταφέραμε να διευκρινίσουμε, όχι τι και πως θα γίνει, αλλά ποιος είναι αυτός που γνωρίζει και διαχειρίζεται τον προγραμματισμό και το κόστος των εκδηλώσεων αφού επέμεναν, και πάλι, ότι τα ξέρει μόνο η αντιδήμαρχος πολιτισμού.

«Μηδενικό το κόστος» σύμφωνα με το δήμαρχο Πειραιά

Με εθελοντές υπαλλήλους του δήμου, καλλιτέχνες που προσφέρονται αμισθί και περσινά στολίδια θα γιορτάσει, σύμφωνα με το Βασίλη Μιχαλολιάκο, ο δήμος Πειραιά.

«Το κόστος των φετινών εκδηλώσεων είναι μηδενικό», λέει στο newpost ο δήμαρχος.

«Η κεντρική μας εκδήλωση, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με τη Φωτεινή Δάρρα και το Δημήτρη Παπαδημητρίου, γίνεται με την ευγενική προσφορά των καλλιτεχνών που δεν θα πληρωθούν και η διοργάνωση και φύλαξη του χώρου με τις δικές μας δυνάμεις. Οι υπάλληλοι και εργάτες του δήμου θα κάνουν τα πάντα για να πάνε όλα καλά», καταλήγει.

Λεφτά μόνο για τη φάτνη του Χριστού στην Πάτρα

Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η Πάτρα, στις περισσότερες εκδηλώσεις τις οποίες παίρνουν μέρος η φιλαρμονική και τα μουσικά σύνολα του δήμου.

«Μας κόστισε μόνο η συντήρηση της φάτνης, 7000 ευρώ, όσο κοστίζει κάθε χρόνο», λέει στο newpost ο αντιδήμαρχος οικονομικών Παναγιώτης Βαφέας.

Δωρεάν καρουσέλ για τα παιδιά της Καλλιθέας

Για πρώτη φορά ο δήμος Καλλιθέας θα εγκαταστήσει καρουσέλ στην κεντρική πλατεία της πόλης, στην πλατεία Δαβάκη.

Όπως λέει στο newpost ο δήμαρχος Κώστας Ασκούνης «κανένα παιδί φέτος δεν θα πληρώσει στο δήμο μας για να διασκεδάσει. Το θέμα δεν είναι να βγάλει ο δήμος κέρδη, το θέμα είναι οι πολίτες να ξεφύγουν λίγο από την κατάθλιψη και τα προβλήματα της κρίσης».

Την εταιρεία που θα στήσει το καρουζέλ θα την αποζημιώσει ο δήμος, ένα κόστος που δεν θα ξεπεράσει τις 18.000 ευρώ. Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις θα γίνουν με ανθρώπους και καλλιτέχνες του δήμου που θα προσφέρουν την εργασία τους εθελοντικά.