Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Στο έλεος σφοδρής κακοκαιρίας, με πολύ εξαιρετικά ισχυρούς ανέμους έως και 10 μποφόρ, παγετό και χιόνια, θα βρεθεί από το βράδυ της Τρίτης μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης η χώρα. 

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ, στο επίκεντρο των καιρικών φαινομένων θα βρεθούν τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη

Ειδικά στην Κρήτη, όπως αναφέρεται στο δελτίο καιρού, οι χιονοπτώσεις θα είναι σφοδρές και θα έχουν παρατεταμένη διάρκεια.

Οι τοπικές αρχές δηλώνουν ότι αυτή τη φορά δεν θα πιαστούν «στον ύπνο».

«Το πρωί της Τρίτης κάναμε έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση του χιονιά», λέει στο newpost.gr, ο αντιδήμαρχος Χανίων Μανούσος Λιονάκης.

Όπως αναφέρει, έχει τεθεί σε επιφυλακή η κοινωνική υπηρεσία για να αντιμετωπίσει, όχι μόνο προβλήματα με τους άστεγους της πόλης αλλά και όσα τυχόν προκύψουν στις ορεινές περιοχές του νομού, τις Κεραμιές και το Θέρισο.

Το παλιό δημαρχείο της Σούδας και το δημοτικό γηροκομείο είναι ανοιχτά και έτοιμα με θέρμανση-στρώματα-παπλώματα για να υποδεχτούν αστέγους.

«Ίσως χρειαστεί να σπεύσουμε σε κάποιο απομακρυσμένο σπίτι να απεγκλωβίσουμε αρρώστους ή ηλικιωμένους, ίσως χρειαστεί να μεταφέρουμε τρόφιμα ή ακόμη και ζωοτροφές. Είμαστε έτοιμοι», δηλώνει.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί και οι τεχνικές υπηρεσίες και το προσωπικό της καθαριότητας του δήμου Χανίων.

Σε ετοιμότητα είναι τα 7 μηχανήματα φορτωτές/εκσκαφείς του δήμου αλλά και δύο γκρέιντερ της Περιφέρειας.

Λιγότερο ανήσυχος ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, αποκαλύπτει στο newpost ότι έχει ήδη ενημερωθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι το νησί της Ρόδου και τα κοντινά νησιά θα «χτυπηθούν» από την κακοκαιρία.

«Έχουμε δύο γκρέϊντερ σε ετοιμότητα και σε επιφυλακή όλες τις υπηρεσίες και τα συνεργεία του δήμου Ρόδου. Στα υπόλοιπα νησιά δεν έχουμε προσωπικό, ό,τι καταφέρουν με τους εργαζόμενους των κατά τόπους δήμων», αναφέρει χαρακτηριστικά.