Δεν πρόκειται να μετακυλιστεί σε κανέναν το κόστος από τη διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, τη στιγμή που το ΥΠΕΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο για τα βήματα εφαρμογής των αποφάσεων που ελήφθησαν το περασμένο Σάββατο, όσον αφορά τη διασφάλιση της ηλεκτροδότησης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Όπως διευκρίνισε, ο κ. Μανιάτης σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, θα δημιουργηθεί μία νέα κατηγορία στο κοινωνικό τιμολόγιο το οποίο θα περιλαμβάνει περίπου 10.000 φτωχά νοικοκυριά, που μέχρι την 1η Νοεμβρίου ήταν εγγεγραμμένοι στους καταλόγους κοινωνικής αλληλεγγύης των δήμων ή της Εκκλησίας. 

Μιλώντας, τέλος, για το ρυθμό των επανασυνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ είναι σε θέση να ξεκινήσουν «την επόμενη ημέρα» από όταν πάρουν τους καταλόγους από Δήμους και Εκκλησίες.

Ερωτηθείς για το ποιος θα πληρώσει την επιβάρυνση  που θα προκληθεί στη ΔΕΗ ο κ. Μανιάτης είπε ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση στο ρεύμα γιατί το κόστος από την ένταξη της ομάδας αυτής είναι μικρό.

Τα βήματα για την αποκατάσταση ηλεκτροδότησης σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών

Την ίδια ώρα, σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναφέρονται τα βήματα για την  εφαρμογή της δέσμης μέτρων για την ηλεκτροδότηση σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών καταγράφει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε αποψινή ανακοίνωση. 

Ειδικότερα:

Εκκλησία της Ελλάδος, μετά από επικοινωνία του Υπουργού ΠΕΚΑ με τον Αρχιεπίσκοπο, απέστειλε ήδη Εγκύκλιο στις Μητροπόλεις όλης της χώρας, με την οποία δίνει οδηγίες για να αποσταλούν οι καταστάσεις όσων σιτίζουν ή ενισχύουν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο και δεν έχουν ηλεκτροδότηση στις οικίες τους, προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα επανασύνδεσης.

-H Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ενημέρωσε με επιστολή της όλους τους Δημάρχους, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα στη συγκρότηση της προβλεπόμενης Επιτροπής η οποία θα επιληφθεί και θα αξιολογήσει όλες τις σχετικές με τη διακοπή ρεύματος περιπτώσεις συμπολιτών μας που εξυπηρετούνται από τις κοινωνικές δομές, ώστε να δρομολογηθεί η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος το ταχύτερο δυνατό.

ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ απέστειλαν στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις καταστάσεις με όλους τους κατά τόπους εκπροσώπους τους, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας τους, προκειμένου να συγκροτηθούν και να συνεδριάσουν άμεσα οι Επιτροπές με την παραλαβή των σχετικών καταλόγων όσων είχαν ενταχθεί στις Κοινωνικές και Προνοιακές Δομές των Περιφερειών και Δήμων την 1η Νοεμβρίου 2013. Υπενθυμίζεται ότι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης θα γίνεται χωρίς επιβολή τέλους επανασύνδεσης.

-Οι Δήμαρχοι Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, και Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε επικοινωνία που είχαν με τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, ενημέρωσαν ότι έχουν ήδη ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες τους και προχωρά η καταγραφή όσων έχουν ενταχθεί σε κοινωνικές δομές και δεν ηλεκτροδοτούνται.

-Σε επίπεδο Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και άλλοι, ενημέρωσαν τον κ. Μανιάτη ότι έχουν, επίσης, ενεργοποιήσει τις αντίστοιχες υπηρεσίες τους.