Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Η ανέχεια στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, ούτε η αναφορά σε αυτήν λαϊκισμός, υποστηρίζουν με μια φωνή, οι εκατοντάδες αφανείς ήρωες, εργαζόμενοι σε δήμους, ιερείς, γιατροί και κυρίως εθελοντές πολίτες, που καθημερινά παλεύουν να εξασφαλίσουν φάρμακα και στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη για τους ταχύτατα αυξανόμενους «άθλιους».

Σχεδόν σε κάθε δήμο από τους 325 της χώρας, λειτουργεί ήδη Κοινωνικό Φαρμακείο και Ιατρείο, ενώ πρωτοβουλίες οργανώσεων, της Εκκλησίας, αλλά και μεμονωμένων πολιτών, έχουν κυριολεκτικά ακροβολιστεί σχεδόν σε κάθε γειτονιά της επικράτειας.

«Είναι τόσοι πολλοί οι άνθρωποι που δε μπορούν να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους, που αναγκαστήκαμε να τροποποιήσουμε τον κανονισμό, ώστε να μπορούμε να εξυπηρετούμε και άλλες ομάδες, εκτός των ανασφάλιστων», λέει στο newpost, ο πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων), Νίκος Κόκκινος.

Από τα περίπου 20 άτομα το μήνα, που εξυπηρετούσε το Φαρμακείο όταν πρωτολειτούργησε το 2007, σήμερα έχουμε φτάσει στα 300, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί θεαματικά. «Πλέον θα μπορούμε να δίνουμε φάρμακα και στον συνταξιούχο των 380 ευρώ, δηλαδή σε ανθρώπους που δεν είναι ανασφάλιστοι, αλλά αντικειμενικά δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους», επισημαίνει ο κ. Κόκκινος.

Στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, το οποίο συμπληρώνει δύο χρόνια ζωής, μόνο το τελευταίο 12μηνο, οι επισκέψεις πολιτών για γιατρό, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, έχουν ξεπεράσει τις 17.500. Ενδεικτικό είναι ότι απαιτήθηκε η μεσολάβηση του Ιατρείου, προκειμένου 4 γυναίκες να εισαχθούν σε μαιευτήριο για τον τοκετό.

Από το Κοινωνικό Φαρμακείο του δήμου Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη, παίρνουν τακτικά φάρμακα 170 άνθρωποι.

Στο δήμο Αγρινίου, βρίσκουν γιατρό και τα φάρμακά τους, τουλάχιστον 100 νεοάστεγοι.

Κάθε μήνα τουλάχιστον 200 άποροι δημότες του δήμου Φυλής, καταφεύγουν στο Κοινωνικό Φαρμακείο.

Στις Σέρρες, περισσότεροι από 100 άποροι και περίπου 50 ανασφάλιστοι πολίτες από ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα, λαμβάνουν την απαραίτητη για τη ζωή τους φαρμακευτική αγωγή, χάρις στη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου.

Χάρη σε 96 μη αμειβόμενους γιατρούς, 4 εργαστήρια που κάνουν δωρεάν εξετάσεις και δεκάδες εθελοντές πολίτες, λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο στον Βύρωνα.

«Στην αρχή έρχονταν 3-4 άτομα την ημέρα. Σήμερα, οι εθελοντές μας δουλεύουν από τις 10.30 ως τις 2 το μεσημέρι και πάλι οι ώρες δεν φτάνουν», λέει στο newpost ο υπεύθυνος της πρωτοβουλίας, Δημήτρης Σουλιώτης, που υποδέχεται περίπου 400 άτομα το μήνα. «Δεν έχουμε σχέση με το ΕΣΠΑ, δεν δεχόμαστε χρήματα, μόνο προσφορές και εθελοντική εργασία», διευκρινίζει ο ίδιος και δηλώνει μέλος μιας συμμαχίας γιατρών, φαρμακοποιών και πολιτών.

«Όσο η τσέπη αδειάζει, τόσο περισσότεροι έρχονται σε εμάς», σχολιάζει στο newpost από την Χίο, ο πατέρας Χρυσοφόρος Γουρλής, υπεύθυνος λειτουργίας του φαρμακείου στην ενορία του ναού Ευαγγελιστρίας.

«Ανά ημέρα οι άνθρωποι που ζητούν φάρμακα κι ένα τρόπο να δουν γιατρό, ξεπερνούν τους 50. Ευτυχώς ο ιατρικός μας σύλλογος, δέχεται επισκέψεις χωρίς αμοιβή», λέει ο ιερέας, όταν πριν από 1,5 χρόνο οι εξυπηρετούμενοι ήταν λιγότεροι από τους μισούς.

Ενδεικτικό των τεράστιων αναγκών, είναι το γεγονός ότι μόνο στην πόλη της Χίου, λειτουργούν τρία κοινωνικά φαρμακεία: της ενορίας Ευαγγελιστρίας, της Μητρόπολης και του δήμου.

«Έχουμε μεγάλο αριθμό καρκινοπαθών και νεφροπαθών στη Χίο και από την πρόσβασή τους σε φαρμακευτική αγωγή εξαρτάται η ζωή τους», επισημαίνει ο πατέρας Χρυσοφόρος, που δηλώνει αποφασισμένος να μην αφήσει ούτε έναν Χιώτη χωρίς φάρμακα.