Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Μετά από μακρά... ραστώνη, αποτέλεσμα και τις εκκρεμότητες που υπήρξε με τις διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, η κυβέρνηση ξαναπιάνει σήμερα το νήμα και μαζί την καυτή πατάτα των διαθεσιμοτήτων και απολύσεων στο Δημόσιο προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους που έχει συνομολογήσει η, τότε τρικομματική κυβέρνηση των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, για την ανασυγκρότηση του Δημοσίου.

Το μίγμα είναι εκρηκτικό αν συνυπολογιστεί ότι τα μέτωπα σε ΑΕΙ και Υγεία οφείλονται, ακριβώς, στο πρόγραμμα διαθεσιμοτήτων ενώ καθημερινές είναι οι συγκεντρώσεις των σχολικών φυλάκων που ετέθησαν πρώτοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας το περασμένο καλοκαίρι και είναι αυτοί που, λόγω χαμηλών προσόντων, αναμένεται να είναι και οι πρώτοι διαθέσιμοι που, τελικά, θα απολυθούν.

Το Kυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης συνεδρίασε σήμερα το πρωί υπό τον Αντώνη Σαμαρά με στόχο αφενός να καταλήξει στις πηγές των απολύσεων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 4.000 του 2013 (υπολείπονται 11.000 επιπλέον απολύσεις το 2014) αλλά και να «τρέξει» το δεύτερο κύμα κινητικότητας στο Δημόσιο, που θα αφορά 12.500 υπαλλήλους, το κύριο βάρος του οποίου θα σηκώσουν ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 8.500 άτομα (ιατροί, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό) από τον ΕΟΠΥΥ και ακόμα 1.200 από τα νοσοκομεία της επαρχίας θα ενταχθούν σε καθεστώς κινητικότητας – διαθεσιμότητας και σύμφωνα με τον κ. Αδ. Γεωργιάδη άπαντες θα απορροφηθούν στο ΕΣΥ, με εξαίρεση όσους βρεθούν με πλαστά πιστοποιητικά, ανήκουν σε ειδικότητες που δεν θα προσφέρονται από το νέο ενιαίο φορέα πρωτοβάθμιας υγείας ή επιλέξουν αντί του ΕΣΥ το ιδιωτικό τους ιατρείο, έχοντας τη δυνατότητα να «πωλούν» υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να καλυφθεί το συντριπτικά μεγάλο τμήμα του στόχου των 12.500 διαθεσιμοτήτων ενώ οι υπόλοποι θα αναζητηθούν από τους ΟΤΑ στο πλαίσιο της ενδοδημοτικής κινητικότητας (μεταφορά εργαζομένων από δήμους με πλεόνασμα σε άλλους με κενές θέσεις) που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών.

Για το δεύτερο κύμα κινητικότητας η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποσπάσει τη σιωπηρή συναίνεση των πιστωτών για δίμηνη παράταση της προθεσμίας υλοποίησης, που κανονικά έληγε στις 31/12/2013.

Αγκάθι οι απολύσεις

Δεν ισχύει, ωστόσο, το ίδιο για τις απολύσεις, οι οποίες – τουλάχιστον μέχρι πρότινος – οι επικεφαλής της τρόικας απαιτούσαν να γίνουν μέχρι τα τέλη του μήνα.

Η κυβέρνηση έχει, μέχρι στιγμής στο σακούλι της, 2.000 απολύσεις από την ΕΡΤ ενώ υπολογίζει σε περίπου 500 – 600 όσους αποχωρήσουν μετά από καταδίκες για πειθαρχικά παραπτώματα ή για λόγους υγείας. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ήδη προαναγγείλει την κατάργηση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας από το οποίο αναμένεται να απολυθούν λίγοι περισσότεροι από 130 εργαζόμενοι.

Το κενό που πρέπει να καλυφθεί είναι, όπως προκύπτει από τα μεγέθη, σημαντικό και εδώ κρίσιμη θα είναι η εξέλιξη με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ. Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει την αποχώρηση περίπου 500 εργαζομένων από την επιχείρηση.

Ωστόσο, αυτό θα επιχειρηθεί να γίνει μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου που παραμένει άγνωστο αν η τρόικα θα αποδεχθεί ότι μπορεί να συνυπολογιστεί στο στόχο των 4.000 απολύσεων του 2013.

Ακόμη όμως αν αυτό συμβεί, και πάλι, η κυβέρνηση θα πρέπει να «ανακαλύψει» σε σύντομο χρονικό διάστημα επιπλέον εργαζόμενους σε ΝΠΙΔ, που εποπτεύονται από Υπουργεία, για να απολύσει.

Και εδώ ξεκινούν τα προβλήματα. Διότι οι υπουργοί της κυβέρνησης, με ελάχιστες εξαιρέσεις, εμφανίζονται απρόθυμοι να υλοποιήσουν τα προγράμματα αξιολόγησης των φορέων που εποπτεύουν και να αναλάβουν αυτοί την πολιτική ευθύνη των απολύσεων.

Η κατάσταση, όπως περιέγραφε κυβερνητικό στέλεχος στο newpost, θυμίζει λίγο τον περασμένο Μάιο όταν ο τότε Υπουργός Αντώνης Μανιτάκης επαναλάμβανε συνεχώς ότι είναι ευθύνη των υπουργών και όχι του ιδίου η αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών. Τώρα στη θέση του Μανιτάκη βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τη συνεδρίαση αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η τοποθέτηση του πρωθυπουργού καθώς θα καταστεί σαφές αν η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει προκειμένου να κλείσει και αυτό το μέτωπο που είναι κρίσιμο για την αξιολόγηση του προγράμματος ή αν, αντιθέτως, θα κινηθεί σε πιο χαμηλές ταχύτητες αναμένοντας να ξεκαθαρίσει και η θέση των πιστωτών (ΔΝΤ, Κομισιόν, Βερολίνο) σχετικά με την ελληνική περίπτωση, το χρηματοδοτικό κενό και τη βιωσιμότητα του χρέους.