Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Το πρόβλημα είναι μείζον εθνικό και αφορά στην ασφάλεια και τη ζωή των ελλήνων πολιτών. Μετά την τραγωδία με τη 13χρονη Σάρα που έχασε τη ζωή της από τις αναθυμιάσεις μαγκαλιού καθώς το ρεύμα στο σπίτι όπου ζούσε με τη μητέρα της ήταν κομμένο, ήρθαν στο φως εκατοντάδες παρόμοιες περιπτώσεις οικογενειών που ζουν κυριολεκτικά στο σκοτάδι. 

Με κυβερνητική πρωτοβουλία και έπειτα από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αποφασίστηκε η ΔΕΗ σε συνεργασία με τους Δήμους να προχωρήσει στην επανασύνδεση του ρεύματος στις οικογένειες που είναι οικονομικά αδύναμες να αντεπεξέλθουν. 
Συσκέψεις επι συσκέψεων μεταξύ της ΔΕΗ και της Ένωσης των Δημαρχών προκαλούν όμως νέο «μπλακ άουτ» θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. 

Μετά την άρνηση της ΔΕΗ να προσκομίσει τα στοιχεία των κοινωνικά ευάλωτων πελατών της αποφασίστηκε οι Δήμοι μέσω των υπηρεσιών κοινωνικής πολιτικής που διαθέτουν και σε συνεργασία με τις τοπικές ενορίες να αναζητήσουν και να βρουν τους δημότες τους που δεν έχουν ρεύμα

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δημάρχου Λάρισας ο οποίος λειτουργώντας άμεσα και αποτελεσματικά έχει ήδη συλλέξει τα πρώτα στοιχεία των οικονομικά αδύναμων δημοτών του και ήδη έχει προχωρήσει στις πρώτες επανασυνδέσεις ρεύματος. 

Την ίδια ώρα όμως που ο κ. Τζανακούλης επιδεικνύει τέτοια αντανακλαστικά και κινητικότητα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και ο πρόεδρος Κώστας Ασκούνης εξακολουθούν να εκδίδουν ανακοινώσεις που καταγγέλλουν τη ΔΕΗ και να επιμένουν ότι η ΔΕΗ πρέπει να αποστείλει τα στοιχεία για να γίνει η διασταύρωση από τους Δήμους. 

Δημιουργείται έτσι μια αντιπαράθεση και τεχνητά προσκόμματα άνευ σημαντικού λόγου και αιτίας που καθυστερούν μια διαδικασία που μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές. 

Γιατί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν ακολουθεί το παράδειγμα του συναδέλφου του στη Λάρισα και γιατί δεν του ζητά να του «μεταδώσει» την τεχνογνωσία...που δεν πρέπει να είναι και πολύ πολύπλοκη.

Οι κοινωνικές δομές του Δήμου σε συνεργασία με τις ενορίες αλλά και με καμπάνια μέσω των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης καλούν τους δημότες που βρίσκονται με κομμένο το ρεύμα να απευθυνθούν στην υπηρεσία του Δήμου προσκομίζοντας τα διακαιολογητικά και στη συνέχεια σε συνεννόηση με τα τοπικά υποκαταστήματα της ΔΕΗ προχωρά η διαδικασία της επανασύνδεσης.

Η σοβαρή κοινωνική πολιτική  και η αντιμετώπιση κρίσεων δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και στείρα αντιπολίτευση...