«Οι υψηλοί λογαριασμοί ενέργειας να βρίσκονται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση» αναφέρει το BBC, το οποίο δημοσιεύει έρευνα της think tank για την ενέργεια, Vaasaett

Όπως επισημαίνει το δημοσιεύμα, από το 2010, οι δύο τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί σημαντικά, κυρίως λόγω των αυξήσεων στις τιμές χονδρικής στον απόηχο μιας δειλής παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης και τις προσδοκίες για υψηλότερη ζήτηση.

Μεταξύ άλλων η έρευνα καταδεικνύει τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες νοικοκυριά στην Νότια Ευρώπη και δη στην Ελλάδα, όπου οι κάτοικοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμα και τα στοιχειώδη, όπως η θέρμανση.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση του καταλόγου για τις χώρες οι κάτοικοι των οποίων δεν μπορούν να εξασφαλίσουν για τα σπίτια τους πλήρη και αποτελεσματική θέρμανση. Οι χώρες που ξεπερνούν την χώρα μας είναι Βουλγαρία, Λιθουανία, Κύπρος και Πορτογαλία.

Αναλυτικά ηκατάταξη έχει ως εξής:

Βουλγαρία με 47%
Λιθουανία με 34%
Κύπρος με 31%
Πορτογαλία με 27%
Ελλάδα με 26%
Μέσος όρος ΕΕ: 11%

Τα στοιχεία για το ποσοστό των ανθρώπων που αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις πληρωμές λογαριασμών σχετικών με την ενέργεια.

Σχεδόν το ένα τρίτο των Ελλήνων (32%) βρίσκεται σε καθυστέρηση στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών τους, ενώ πολλοί Βούλγαροι και Κροάτες (και οι δύο στο 28%), οι Ρουμάνοι με 27%  και οι Λετονοί στο 23% αγωνίζονται επίσης να συμβαδίσουν με τις πληρωμές τους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου το 9% του πληθυσμού είναι πίσω στις πληρωμές λογαριασμών τους, σε σύγκριση με το μέσο όρο σε ολόκληρη την ΕΕ που βρίσκεται περίπου στο 10%.

Περαιτέρω αυξήσεις των τιμών της ενέργειας απλά θα εξασφαλίσουν ότι ακόμα περισσότερα νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ευρώπη θα δυσκολευτούν να συμβαδίσουν με τις πληρωμές λογαριασμών τους και να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον αριθμό των κατοίκων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να θερμάνουν τα σπίτια τους σωστά αυτό το χειμώνα.