Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη γραμμή Πειραιάς-Αίγινα έχουν εγκαταστήσει και λειτουργούν ηλεκτρονικό σύστημα κράτησης θέσεων και έκδοσης εισιτηρίων επιβατών και αποδείξεων μεταφοράς οχημάτων, το οποίου η εγκατάσταση και ορθή λειτουργία πιστοποιείται και ελέγχεται από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Για το ηλεκτρονικό σύστημα κράτησης θέσεων και έκδοσης εισιτηρίων επιβατών και αποδείξεων μεταφοράς οχημάτων, ενημερώνει με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Γιώργου Ανατολάκη.

Η χρήση του συγκεκριμένου συστήματος αποτρέπει την έκδοση αριθμού εισιτηρίων μεγαλύτερου από τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό επιβαινόντων για κάθε πλοίο. Η αποφυγή επιβίβασης υπεράριθμων, που θα μπορούσε να οφείλεται σε επιβίβαση επιβατών χωρίς εισιτήριο ή με εισιτήριο που εκδόθηκε για άλλη ημέρα, είναι αρμοδιότητα του πληρώματος κάθε πλοίου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημερώνει πάντως τον βουλευτή ότι από τις Λιμενικές Αρχές Πειραιά και Αίγινας διενεργούνται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι και στα επιβατηγά πλοία της εν λόγω γραμμής προς διαπίστωση ύπαρξης τυχόν υπεράριθμων επιβατών εντός αυτών. Ο κ. Παπουτσής υπενθυμίζει επίσης ότι υφίσταται ο τριψήφιος αριθμός κλήσης «108» του Κέντρου Άμεσης Δράσης του Λιμενικού Σώματος που είναι καταγεγραμμένος σε όλους τους καταλόγους με τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης και η υπηρεσία αυτή είναι διαθέσιμη καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Γιώργος Ανατολάκης έχει ζητήσει να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας όσον αφορά τον αριθμό των επιβατών που μετακινούνται με τα πλοία της γραμμής Αίγινα-Πειραιάς.