Απόφαση για δύο νέες 24ωρες απεργίες έλαβαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι τάσσονται υπέρ των κινητοποιήσεων, επισημαίνοντας, πάντως, ότι αυτή η απεργία δεν θα περιφρουρηθεί και πως η πρόσβαση στο ίδρυμα θα είναι απολύτως ελεύθερη για τους συναδέλφους τους που θα θέλουν να εργαστούν, καθώς και για διδάσκοντες και διδασκόμενους.

Η απόφαση αυτή ανάβει ουσιαστικά το «πράσινο φως» στην έναρξη των μαθημάτων στο ΕΚΠΑ από τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που είχε επιλέξει και η Σύγκλητος για την έναρξή τους.

Η απόφαση για νέα απεργία λήφθηκε σε σημερινή γενική συνέλευση στην οποία πάντως η συμμετοχή ήταν μικρή. Χθες το ΔΣ του συλλόγου είχε ανακοινώσει τη λήξη της απεργίας, ενημερώνοντας τα μέλη του ότι δεν θα τους προσέφερε κάλυψη σε περίπτωση που απείχαν από τα απεργιακά τους καθήκοντα.

Η απόφαση του προεδρείου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της απεργιακής επιτροπής, η οποία αμφισβήτησε τη νομιμότητά του για να προχωρήσει τελικά μονομερώς στην καθαίρεσή του.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουν ξεκινήσει ήδη μαθήματα στις σχολές Ιατρικής, Φαρμακευτικής και Γυμναστικής Ακαδημίας, ενώ υπό κατάληψη τελούσε η Νομική που όμως λήγει τη Δευτέρα.

'Ενταση μεταξύ των διοικητικών υπαλλήλων

Στο μεταξύ, το πρωί επικράτησε ένταση έξω από τα γραφεία οικονομικων υπηρεσιών του πανεπιστημίου Αθηνών στην οδό Χρήστου Λαδά, όταν ομάδα εργαζομένων που τάσσονται υπέρ της απεργίας επιχείρησαν να εμποδίσουν συναδέλφους τους να προσέλθουν στην εργασία τους.

Στη Χρήστου Λαδά κλήθηκε η αστυνομία, η οποία και έκανε συστάσεις στους συγκεντρωθέντες.

Την ίδια ώρα, τετράωρη στάση εργασίας 8 - 12 πραγματοποίησαν σήμερα οι διοικητικοί στο ΑΠΘ, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες της Συνόδου των Πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη με επίκεντρο το θέμα της διαθεσιμότητας. 

Οι διοικητικοί του ΑΠΘ πραγματοποίησαν διαμαρτύρια έξω από το ξενοδοχείο Μακεδονίας Παλλάς, όπου συνεδριάζουν οι πρυτάνεις.