Εκδηλώσεις μνήμης για τα 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα πραγματοποιήθηκαν σήμερα στα Καλάβρυτα.

Το πρωί τελέστηκε αρχιερατικό μνημόσυνο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, στον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου. Ακολούθησε πομπή προς τον τόπο θυσίας, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, ενώ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, βουλευτές της Αχαΐας, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, καθώς και ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα, Βόλφγκανκ Ντολτ.

Στην ομιλία του, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «οι αξίες κατακτώνται με αίμα και θυσίες» και πρόσθεσε ότι «οι Έλληνες πρέπει να γυρίσουμε σε πράγματα που έχουμε ξεχάσει μέχρι τώρα, συνυφασμένα με την παράδοση και την ιστορία μας».

Ο κ. Καμμένος, τόνισε ότι «οι ναζί στα Καλάβρυτα, το 1943, εκτέλεσαν 696 άνδρες και παιδιά των Καλαβρύτων και έκαψαν 640 σπίτια» συμπληρώνοντας πως «η σημερινή πολιτική τής Μέρκελ, που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, με τη βαριά φορολογία, οδηγεί στη δήμευση των σπιτιών της ελληνικής οικογένειας και στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού».

Στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον τόπο θυσίας παραβρέθηκαν πολλοί κάτοικοι των Καλαβρύτων και των γειτονικών χωριών, ενώ μαθητές από τα Καλάβρυτα και την Πάτρα είχαν αναρτήσει πανό με συνθήματα κατά του φασισμού και υπέρ της ειρήνης και της ελευθερίας.