Μόνο το 10% των δημοσίων κτιρίων έχουν ελεγχθεί μετά τον σεισμό της Αθήνας


Από τα 80.000 δημόσια κτίρια που θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί στην Ελλάδα μετά τον σεισμό της Αθήνας του 1999, έχουν ελεγχθεί έως σήμερα περίπου 8.000, δηλώνε ο καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Πολυτεχνείου Παναγιώτης, Παναγιώτη Καρύδης.

"Η επιθεώρηση των κτιρίων και των χώρων συγκέντρωσης κοινού, όπως είναι τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και τα νοσοκομεία, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πρέπει να επιθεωρούνται πολύ τακτικά, ώστε το οποιοδήποτε πρόβλημα ακόμα και από την πολυκαιρία ή τη διάβρωση να επισημαίνεται και να διορθώνεται, προκειμένου το κτίριο να μην χάνει την αντοχή του", τονίζει ο κ. Καρύδης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα νέα κτίρια στην Ελλάδα πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές που είχαν θεσπιστεί το 1995, ωστόσο, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι επιθεωρήσεις τους.

Σχετικά με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ιαπωνία, ο κ. Καρύδης αναφέρει ότι πληρούν όλες τις σύγχρονες αυστηρές προδιαγραφές και επιθεωρούνται πολύ συχνά, ωστόσο ο παράγοντας φύση δεν μπορεί να προβλεφθεί από τον άνθρωπο πλήρως.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο