"Μηδενική ανοχή στα λαθραία περάσματα και έμφαση στην απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών είναι το σχέδιο της κυβέρνησης κατά της λαθρομετανάστευσης", όπως είπε από την Ορεστιάδα, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Nτόλιος, διαβεβαιώνοντας ότι ο φράκτης θα κατασκευασθεί.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του "Βήματος", έγινε η πρώτη διερεύνηση αγοράς για την κατασκευή και την τοποθέτηση του φράκτη. Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν καταρχάς προτάσεις, οι οποίες αξιολογούνται και εν συνεχεία θα υπάρξει και δημόσιος διαγωνισμός για την κατασκευή του φράκτη.

Οι έως τώρα "προσφορές" φαντάζουν ακριβές αφού η φθηνότερη ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ και η ακριβότερη (πρόκειται, όπως αναφέρεται στην πρόταση, για έναν φράκτη όμοιο μ΄ αυτόν που υπάρχει στη θύρα 7 στο Καραϊσκάκη), έχει κόστος περί τα 27 εκατ. ευρώ. Οι προτάσεις- προσφορές συνεχίζονται.

Ο κ. Ντόλιος αποκάλυψε ότι θα δημιουργηθούν δύο διευθύνσεις ασύλου, καθώς και ειδικοί χώροι στο βόρειο και στο νότιο τμήμα του Έβρου, όχι μόνον για την υποδοχή, αλλά και για την ταυτοποίηση των μεταναστών και απέρριψε το ενδεχόμενο λειτουργίας πλωτού κέντρου κράτησης λαθρομεταναστών.

Η πρόταση για τη δημιουργία πλωτού κέντρου κρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες "οικονομικά ασύμφορη".