Την απόφασή του να παραιτηθεί από την υπεράσπιση της συζύγου του πρώην υπουργού, Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυς Σταμάτη, ανακοίνωσε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας.

O κ. Κούγιας, σε σχετική επιστολή του, με αφορμή την αναβολή για τις 3 Φεβρουαρίου 2014, της εκδίκασης από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής της κυρίας Σταμάτη καταγγέλλει ότι «στην υπόθεση της κας Τσοχατζοπούλου – Σταμάτη έχει καταργηθεί η νομική, δικαστηριακή και κοινή λογική».

Συγκεκριμένα τονίζει ότι παραιτείται για να αναδείξει «την ιδιαιτερότητα αυτής της σκληρής συμπεριφοράς απέναντι σε μία γυναίκα που στην ουσία είναι ένα ναυάγιο της ζωής και που σαν μοναδικό σκοπό της έχει να φροντίσει και να ζήσει μαζί με το παιδί της, το οποίο αυτή τη στιγμή φροντίζουν οι πλέον των 80 ετών γονείς της, εκ των οποίων η μητέρα της πάσχει από ανίατη ασθένεια και επισημαίνει:

«ΔΗΛΩΝΩ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΟΥ από την υπεράσπιση της συγκεκριμένης δυστυχισμένης γυναίκας, με μοναδικό σκοπό να αφυπνίσω τους Ανεξάρτητους Λειτουργούς της Δικαιοσύνης, οι οποίοι δεν λειτουργούν υπό το φόβο των εντυπώσεων που λειτουργούν πλέον ορισμένοι κακοί πολιτικοί μας, αλλά ενδιαφέρονται μόνο για τη δίκαιη κρίση των ανθρώπων στα δικαστήρια».

Στην αίτησή της, η κ. Σταμάτη επικαλείται για την αποφυλάκισή της, μεταξύ άλλων, και την εμφάνιση σοβαρότατων σωματικών και ψυχικών παθήσεων, «εκ των οποίων η ψυχική συνίσταται σε βαριά κατάθλιψη με αυτοκτονικό ιδεασμό, για την οποία νοσηλεύτηκε επί δύο μήνες στο Δημόσιο Ψυχιατρείο Αθηνών με εντολή Εισαγγελέα».

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Κούγιας επισημαίνει ότι το δικαστήριο εξέτασε άλλες αιτήσεις για καταδικασμένους σε μεγαλύτερες ποινές, αλλά για την κ. Σταμάτη ανέβαλε λόγω μη καθαρογραφής των πρακτικών και τονίζει: «Τα πρακτικά, όμως, θα καθαρογραφούν τουλάχιστον σε έναν χρόνο, αφού η γραμματέας του δικαστηρίου είναι γραμματέας των Ειδικών Εφετών Ανακριτών, που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής».