Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Στην οικονομική κρίση και την… κακιά ώρα απέδωσε το αδίκημα του ο πρώην υπουργός, Μιχάλης Λιάπης, που συνελήφθη χτες να οδηγεί με πλαστές πινακίδες ανασφάλιστο τζίπ χωρίς δίπλωμα.

Αναπάντητο ερώτημα αποτελεί ωστόσο ακόμη το πώς προμηθεύτηκε ο πρώην υπουργός Μεταφορών (!) τις πλαστές πινακίδες που ήταν μάλιστα και αντίγραφο εκείνων που κατέθεσε τον Οκτώβρη στην Εφορία.

Ο εισαγγελέας πάντως του άσκησε ποινική δίωξη για δύο αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Η δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού αφορά τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης και της πλαστογραφίας και του επιβλήθηκαν επιπλέον τρία διοικητικά πρόστιμα, για την μη ασφάλιση του οχήματος και για το ότι έφερε κοτσαδόρο και φιμέ τζάμια χωρίς άδεια.

«Ήταν η κακιά η ώρα» είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφουςεπισημαίνοντας πως τον Αύγουστο παρέδωσε τις πινακίδες.

«Δεν είμαι κανένα φτωχαδάκι αλλά συνταξιούχος και με έχει χτυπήσει η κρίση» τόνισε. «Το πήρα μόνο για να μη μείνει από μπαταρία. Φεύγω για Ασία τις επόμενες ημέρες» εξήγησε.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του κατά τη μεταφορά του από την τροχαία Αγίας Παρασκευής προς την Εισαγγελία είχε υποστηρίξει:

«Έσφαλα και πρέπει να πληρώσω. Έκανα λάθος και το παραδέχομαι».

«Έβαλα μπροστά το αυτοκίνητο για να γεμίσω τη μπαταρία» ισχυρίστηκε ο κ. Λιάπης, ενώ δεν αιτιολόγησε πως προμηθεύτηκε τις πλαστές πινακίδες.

Πάντως να σημειωθεί ότι με το μέτρο της ακινησίας που είχε θεσπιστεί με το άρθρο 22 του νόμου 2367/1953 με τίτλο «Περί τίτλων κυριότητος, ταξινόμησεως, αδειών κυκλοφορίας και φορολογίας αυτοκινήτων» ο κ. Λιάπης θα μπορούσε να κάνει χρήση του αυτοκινήτου για δύο ημέρες καταβάλλοντας 3 ευρώ.

Σύμφωνα με το άρθρο 22, «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέττας με προσωρινή άδεια και μέχρι δύο μέρες το μήνα. Η προσωρινή άδεια χορηγείται αποκλειστικά και μόνο από τον Οικονομικό Έφορο και αφού καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας τετρακόσιες 400 δραχμές για κάθε μέρα, ανεξάρτητα από το είδος του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέττας».

Τα 28 ακίνητα στο «πόθεν έσχες»

Ωστόσο, εντύπωση προκαλούν οι ισχυρισμοί του κ. Λιάπη την ώρα μάλιστα που ο πρώην υπουργός βάση της δήλωσης του «πόθεν έσχες» που κατέθεσε για το έτος του 2011, έχει στην κατοχή του 28 ακίνητα, σε Αθήνα, Μύκονο και Ευρυτανία, εκ των οποίων τα 24 με πλήρη κυριότητα, τα 2 με υψηλή και τα 2 με επικαρπία. 

Ταυτόχρονα, ο κ. Λιάπης δήλωσε εισόδημα ατομικό 109.000 ευρώ, 29.000 ευρώ εισόδημα συζύγου καθώς και διαθέτει καταθέσεις: 32.679 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, 6.255 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και 7.753 ευρώ στην Alpha Bank. Ταυτόχρονα, ο κ. Λιάπης έχει τρία οχήματα δηλώσει στο πόθεν έσχες, δύο δικά του και ένα της συζύγου του.

Τα έξοδα που ήθελε να «γλιτώσει»

Το αυτοκίνητο του πρώην υπουργού πέραν των υψηλών Τελών Κυκλοφορίας που υπολογίζονται σε 1.320 ευρώ εμπίπτει και σε Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης που προσδιορίζεται σε 3.220 ευρώ αν η 1η άδεια κυκλοφορίας του είναι μετά την 1/1/2007 καθώς αν είναι προγενέστερη υπολογίζεται σε 2.254 ευρώ εξαιτίας της μείωσης 30% του τεκμηρίου διαβίωσης.

Εξαιτίας της προσωρινής ακινησίας του οχήματος του πρώην υπουργού δεν υπήρχε τεκμήριο διαβίωσης που κυμαίνεται ανάλογα με την 1η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος σε 32.200 ευρώ αν πρόκειται για μοντέλο 2007 και μετά ή σε 22.540 ευρώ αν πρόκειται για παλαιότερο μοντέλο.

Το χρονικό της σύλληψης   

Tον πρώην υπουργό συνέλαβε το μεσημέρι της Τρίτης η Τροχαία Αγίας Παρασκευής καθώς έπειτα από έλεγχο αστυνομικών ομάδας ΔΙ.ΑΣ. διαπιστώθηκε πως οδηγούσε αυτοκίνητο με πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας. Να σημειωθεί ότι ο κ. Λιάπης είχε καταθέσει τις πινακίδες του στην Εφορία.

Ο κ. Λιάπης οδηγούσε το πολυτελές τζιπ, Volkswagen Touareg, κοντά στην περιοχή της Λούτσας όπου και αστυνομικοί τον σταμάτησαν για έλεγχο. 

Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και Μεταφορών δεν έφερε μαζί ούτε το δίπλωμα οδήγησης, το όχημα ήταν ανασφάλιστο και οι πινακίδες ήταν αντίγραφο των παλαιών. Συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου από την Τροχαία της Αγίας Παρασκευής.

Tελικά, ο κ. Λιάπης προσκόμισε το δίπλωμα και την ταυτότητά του.