Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν κυριολεκτικά χωριστεί στα δύο ενώ δεν αποκλείεται εντός των ημερών να οριστικοποιηθεί η διάσπαση του συλλόγου τους.

Προς το παρόν ο διχασμός αποτυπώνεται στη διαφορετική στάση. Η λεγόμενη «απεργιακή επιτροπή» κάλεσε χθες, Τρίτη, σε γενική συνέλευση τα μέλη του συλλόγου.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Δ.Σ.«δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως συνέλευση, παρά μάλλον ως συγκέντρωση.

Μαζεύτηκαν 100 άτομα εκ των οποίων δεν ήταν όλοι διοικητικοί υπάλληλοι, μετείχαν και πολλοί φοιτητές αλλά και συμβασιούχοι».

Η συνέλευση αυτή αποφάσισε δύο 24ωρες απεργίες, σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη. Τις απεργίες αυτές δεν καλύπτει ούτε ο σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ ούτε η Ομοσπονδία συλλόγων των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ.

Είχε προηγηθεί μια ακόμη συνέλευση κατά την οποία στήθηκε κάλπη και ψηφίστηκε πρόταση μομφής εναντίον του σημερινού προεδρείου.

«Η μομφή είναι έωλη και συκοφαντική», λέει στο newpost η πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΕΚΠΑ, Νάνσυ Μιχοπούλου.

«Μας εγκαλούν για κακό χειρισμό της όλης κατάστασης. Εμείς δεν ανησυχούμε αν και υπάρχει η πληροφορία ότι ετοιμάζουν δεύτερο σύλλογο. Εμείς προτείναμε στη γενική συνέλευση συνέχιση του διαλόγου με το υπουργείο και πέρασε με πλειοψηφία», καταλήγει.

Μια βδομάδα μάθημα και μετά διακοπές

Διχασμένοι είναι και οι φοιτητές.

Χθες, Τρίτη, άνοιξε η Νομική Σχολή ύστερα από απόφαση της φοιτητικής γενικής συνέλευσης όμως από το βράδυ της Δευτέρας έκλεισε η Φιλοσοφική με απόφαση των φοιτητών για κατάληψη μίας εβδομάδας!

Όλα αυτά ενώ σε πολλά τμήματα του Καποδιστριακού έχει εκδοθεί πρόγραμμα βάσει του οποίου μαθήματα θα γίνονται ως και τις 24 Δεκεμβρίου και οι... διακοπές θα διαρκέσουν ως τις 2 Ιανουαρίου.

Οι εγγραφές «θα γίνουν στο μέλλον»

Πάντως στις σχολές που λειτουργούν- σε όλη τη χώρα- οι πρωτοετείς έχουν λάβει πάσο και δελτίο σίτισης και παρακολουθούν κανονικά τις παραδόσεις, αλλά δεν εγγράφονται.

«Αυτό θα γίνει στο μέλλον. Προς το παρόν, λόγω της διαθεσιμότητας, η έλλειψη προσωπικού  μας έχει φέρει σε τραγικό σημείο και είναι τεχνικά αδύνατο να προχωρήσουμε σε εγγραφές», λέει στο newpost η κυρία Μιχοπούλου.